2 iunie 2018

CORIGENT LA LIMBA ROMÂNĂ (1)

roman de ION MINULESCU


Naratorul își amintește despre înfățișarea orașului Pitești, orașul copilăriei sale, orașul primei sale iubiri și orașul în care rămăsese corigent la limba română.
Trei băieți se joacă de-a ”căderea Plevnei”. Sunt trei colegi, în clasa a V-a de liceu ( clasa a IX-a de astăzi), Cotan, Mihăiță și Bucu. Cotan era fiul unui avocat, mare proprietar și politician, când prefect, când primar, când deputat, când senator. Mereu corigent la sfârșit de an școlar, era mereu promovat în toamnă. Mihăiță, fiul unui cizmar dintr-o mahala a Piteștilor,  băiat sărac, slab și sfios, primea la fiecare sfârșit de an premiul I cu coroniță. Bucu era cel care avea să fie scriitorul Ion Minulescu.

În toiul jocului, Margareta, croitoreasa casei, strigă la Bucu să fie mai liniștit, căci tocmai murise bunicul lui. Mama îl lăsase în grija Margaretei și plecase la Slatina, unde se afla familia ei.
Cotan sare cu gândul de la moartea bunicului la moartea tatălui lui Bucu, ce se petrecuse demult. Acum, mama lui era căsătorită cu un căpitan. Începe să îl sâcâie cu întrebarea ce fusese tatăl lui adevărat, dar Bucu nu vrea să spună că fusese negustor. Mihăiță îi sare în apărare, iar Cotan pleacă înciudat și spune că îi va reclama dirigintelui că l-au înjurat de tată.
Noaptea, Bucu își amintește de bunicul, care îi făcuse în nucul lui un pătuț de scânduri. Băiatul urcase acolo o saltea și o pernă, o scoarță oltenească, un pistol cu cremene și un iatagan turcesc. Alături de ele, câteva cărți rămase de la o soră mai mare a mamei lui, Poezii de Vasile Alecsandri, Sobieski și plăieșii de Costache Negruzzi, Cântarea României și altele.
Mama lipsește de câteva zile și va mai lipsi, căpitanul a plecat la manevre. Margareta e singură cu Bucu, mănâncă cu el la masă și doarme cu el în aceeași odaie. E mai mare cu vreo zece ani decât el, și lui i se pare neagră și urâtă. Într-o seară, după ce Bucu se culcă în patul lui, Margareta îl așteaptă pe un sublocotenent care nu mai vine până la urmă. Noaptea, Bucu se trezește în pat cu ea. El văzuse cu Cotan niște cărți deocheate și își dă seama ce avea să se întâmple. Mai apoi, i se pare că Margareta e tare frumoasă.
La sfârșitul anului școlar Bucu și Mihăiță trec în clasa a VI-a de liceu (a X-a de astăzi), iar Cotan e corigent la două obiecte. Mihăiță ia din nou premiul I, spre marea bucurie a tatălui său, cizmarul. Bucu, clasificat al șaptelea, pleacă  în vacanță la mama-mare la Slatina. Aici o întâlnește pe verișoara lui, Steluța. Nefericită în căsnicie, Steluța profită de plecarea soțului din oraș, ca să-și aline amarul cu verișorul ei. Reîntors acasă, Bucu varsă primele lacrimi de suferință din dragoste: Margareta fugise cu sublocotenentul la Constanța.

* * *

Urmează Corigent la limba română (2) 

Sursa foto

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !