14 iunie 2018

C.F.R. Povestire pe scurt

schiță de ION LUCA CARAGIALE 


La o berărie stau la masă doi amici, Niță și Ghiță. Intră un mușteriu nou, un bărbat între două vârste, cam amețit de bautura. Cere voie și se așează la masa celor doi. Începe o conversație, pronunțând cam greu cuvintele.

Întreabă cât e ceasul și apreciază că Mița, plecată în călătorie cu trenul, împreună cu șeful, trebuie să fie între Ghergani și Conțești. Pleacă de la masă pentru câteva clipe, timp în care cei doi amici constată că nici unul dintre ei nu îl cunoaște, nu știe cine e amicul.
Omul se întoarce și întreabă iar cât e ceasul. Socotește că Mița și cu șeful sunt acum în gară la Titu. Cei doi îl întreabă dacă nu îi este frică să lase femeia singură, la drum de noapte. El spune că e în siguranță, e cu șeful, au compartiment separat, de serviciu, se încuie pe dinăuntru și sting lumina. Amicul pleacă din nou, iar cei doi așteaptă amuzați să se întoarcă, să afle cum este nevasta omului.
Când revine, amicul le arată poza Miței, iar Niță și Ghiță rămân muți de admirație.Le spune apoi că are doar douăzeci și unu de ani, că locuiesc în gara, în aceeași casă cu șeful, care nu e însurat. Le arată și poza șefului, o frumusețe de bărbat, de nici treizeci de ani. Amicul era însurat numai de cinci luni și lucra și el la C.F.R., ca magazioner. Șeful era îngăduitor cu el, îl lăsa să lipsească și trei zile, dacă voia.
Niță și Ghiță râd cu subînțeles, dar rămân nedumeriți când amicul completează că șeful îi este cumnat, fiind fratele nevestei. Acum e rândul necunoscutului să râdă, înțelegând ce și-au închipuit ei. Hazul se duce, iar cei doi sunt dezamăgiți.

Sfârșitul povestirii pe scurt a schiței ”C.F.R.”

Sursa foto
Citește textul întreg  !

Alte povestiri după schițele lui I.L.Caragiale:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !