14 iunie 2018

AMICI. Povestire pe scurt

schiță de ION LUCA CARAGIALE 


Mache se afla la berărie, la o masă. Veni Lache și se așeză și el. Spuse că este obosit, fiindcă stătuse toată noaptea la Cosman, cu niște amici.
Lache spuse că vorbiseră și despre Mache. Acesta voi să știe ce se vorbise despre el. Lache îi răspunse că ăsta este unul dintre defectele lui, este curios. Până la urmă îi povesti.
Unul dintre amici îl vorbise de rău că își neglijează serviciul, că era să fie dat afară, că râd ceilalți de el. Mache îi ceru lui Lache să-i spună cine era cel care îl bârfise. Lache nu voi să-i spună. Zise că ăsta e un defect al lui Mache, este indiscret, în timp ce el este discret.
Mache îi ceru să-i spună care dintre amici este, altfel se supără. Lache îi mai adăugă un defect, că se supără. Continuă totuși să-i povestească lui Mache cum amicul în cauză o bârfise și pe soția lui, ba chiar făcuse aluzie la o legătură a ei cu cumnatul său.
Furios, Mache îl amenință pe Lache că îi dă palme dacă nu îi spune cine este amicul bârfitor. Lache îi adăugă și defectul că este violent. Între ei se lăsă o tăcere care nu fu întreruptă decât de sosirea altui amic, Tache.
Tache îi reproșă în gura mare lui Lache faptul că nu venise în seara precedentă la Cosman. Lache se scuză că nu putuse să vină. Fusese foarte obosit și se culcase la ora opt. Auzind acestea Mache înțelese cine era amicul bârfitor. Îi dădu lui Lache o pereche de palme și ieși.

Sfârșitul povestirii pe scurt a schiței Amici

Sursa foto
 Citește textul întreg al schiței !
Alte povestiri pe scurt ale schițelor de Ion Luca Caragiale:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !