31 mai 2018

MIORIȚA. Povestire pe scurt

baladă populară culeasă de VASILE ALECSANDRI


Trei ciobani coborau cu oile de la munte. Unul era moldovean, altul era ungurean, adică din Ardeal, iar al treilea era vrâncean, adică din Vrancea. Moldoveanul avea oi mai multe și cai mai buni și câini mai harnici. Ceilalți doi vorbiră între ei să îl omoare.
O mioriță cu lâna neagră behăi trei zile în șir. Ciobanul o întrebă dacă e bolnavă sau dacă nu-i place iarba. Miorița îi spuse să se tragă cu turma lui mai la o parte. Să-și cheme cel mai credincios și mai puternic dintre câini, pentru că îl așteaptă moartea. Cei doi ciobani vor să îl omoare la apusul soarelui.

Ciobanul moldovean îi ceru mioriței ca, dacă va fi să moară, să le spună celor doi să îl îngroape aproape de stână. Voia să fie tot împreună cu oile și cu câinii. La căpătâi să-i pună un fluieraș de fag, unul de os și unul de soc. Atunci când va sufla vântul, fluierașele să cânte, iar oile să se adune să-l plângă.
Moldoveanul îi mai ceru mioriței să nu le spună că a fost ucis. Ea trebuia să spună că s-a însurat cu o crăiasă mândră. Că la nunta lui a căzut o stea. Că nași au fost soarele și luna, iar nuntași brazii și paltinii. Preoți au fost munții, lăutari - păsările, făclii - stelele.
Bătrâna lui mamă va întreba de el, flăcăul cu fața ca spuma laptelui, cu părul ca pana corbului și ochii ca mura. Dacă miorița o va întâlni, să-i spună că s-a însurat cu o fată de crai. Să nu-i spună, însă, că la nunta lui a căzut o stea. Să nu-i spună nici cine au fost nuntașii, preoții, lăutarii și făcliile.

Sfârșitul povestirii pe scurt a baladei ”Miorița”

Sursa foto
Citește și textul întreg al baladei  !

Alte povestiri pe scurt de balade populare:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

6 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !