5 mai 2018

LEGENDE ISTORICE

de DIMITRIE BOLINTINEANU

Preda Buzescu 


Preda Buzescu a fost un  comandant de oşti al lui Mihai Viteazul, ca şi fraţii săi, Radu şi Stroe. El a purtat lupta descrisă în legendă la data de 15 ianuarie 1595, la Stăneşti, lângă Giurgiu, hotărând, cu victoria lui, soarta bătăliei cu tătarii.

După trei zile de lupte între români şi tătari, Preda Buzescu a văzut cu mâhnire că au pierit mulţi dintre vitejii luptători români. Atunci şi-a îndemnat calul în faţa oştirii şi l-a chemat la luptă pe însuşi nepotul hanului tătar, pentru a hotărî soarta bătăliei.

Cei doi au descălecat şi s-au luat la luptă. Razele soarelui străluceau pe zalele lor şi le înfierbântau frunţile, răcorite doar de vânt.
S-au luptat cu spadele până li s-au frânt, apoi s-au luat la trântă, până când tătarul l-a lovit pe Preda cu o secure mică şi i-a stricat pavăza. Preda Buzescu l-a izbit  o dată pe tătar cu măciuca şi l-a ucis.
Îmbărbătaţi de această victorie, oştenii români au învins hoarda tătarilor.

Această legendă istorică a inspirat un tablou pictorului Theodor Aman.
Mare admirator al lui Mihai Vitezul, Dimitrie Bolintineanu, pe vremea când a fost ministru al Instrucţiunii şi Cultelor, s-a preocupat de ridicarea la Bucureşti a unei statui a voievodului. Târziu, după moartea lui, la 1874, în Piaţa Universităţii se dezvelea statuia domnitorului Mihai Viteazul.

~~~~~~~~

Muma lui Ștefan cel Mare

Originea acestei legende istorice se află în "O samă de cuvinte", scrierea cronicarului român Ion Neculce. Acesta istoriseşte că, în 1476, Ștefan cel Mare, fiind învins de turci în bătălia de la Războieni, s-a retras la Cetatea Neamţului, unde se afla mama sa, doamna Elena. Aceasta nu l-a lăsat să intre şi l-a îndemnat să se ducă şi să strângă oaste, pentru a izbândi în luptă.

În vechea cetate se aflau soaţa şi mama domnitorului. Tânăra soţie plângea mereu, căci soţul ei era la luptă, dar soacra era mereu lângă ea şi îi dădea curaj.
Într-o noapte, la poarta castelului a bătut cineva. Era Ştefan, rănit, venise să se adăpostească, fiindcă oastea lui fusese zdrobită de turci.
Mama domnitorului ieşi în poartă şi îi spuse că nu îl recunoaşte de fiu. Fiul ei trebuia să fie cu oastea, la luptă. Dacă totuşi el este, atunci să plece la oastea lui şi  să lupte până la moarte pentru ţara lui. Atunci îl vor recunoaşte şi îl vor onora toţi.
Ştefan s-a întors, şi-a adunat oastea şi a început din nou lupta. De această dată, duşmanii au fost înfrânţi.

~~~~~~~~

Sursa foto
Citește și textele întregi ale acestor legende !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

10 comentarii:

  1. si daca copiez ce are









    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ”are” mare lucru, doar că se poate ca profesoara să te prindă și să îți dea vreun 2!

      Ștergere
    2. Da,dar... Ne spune sa cautam si pe internet...

      Ștergere
  2. Pe noi ne pune chear in ore sa cautam pe net si suntem clasa aV-a

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu e normal sa vorbesti cu atitudinea asta copile ! Ca si eu sunt a 6 a si daca ne prinde ca copiem ne face varza. Si nu este normal sa raspunzi asa la un adult

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !