31 mai 2018

FABULE DE ESOP (4)

Stăncuța cea fudulă


Se spune că Zeus a hotărât să pună un rege peste păsări. A vestit pretutindeni ca, într-o anumită zi, toate păsările să se prezinte înaintea lui, iar el însuși o va alege pe cea mai frumoasă dintre ele ca să le fie rege.

Stăncuța, știind că este urâtă, a căutat prin păduri și pe câmpuri și a adunat penele căzute de la alte păsări, apoi le-a lipit de corpul său pe toate părțile. Când a sosit ziua stabilită, iar păsările s-au adunat în fața lui Zeus, stăncuța și-a făcu apariția, fudulă, împodobită cu o mulțime de pene viu colorate și strălucitoare.
Ținând seama de frumusețea penajului ei, Zeus a propus ca ea să fie conducătoarea păsărilor. Păsările au sărit înfuriate și și-a luat fiecare penele sale de pe trupul stăncuței, astfel că ea a ajuns din nou un nimeni.
Morala: Nu poți reuși nimic lăudându-te cu meritele altora.

Maimuța și delfinul

Un marinar, plecat într-o lungă călătorie, a luat cu el o maimuță ca să-l amuze în timpul petrecut pe bordul navei. În timp ce se aflau pe lângă țărmul Greciei, o furtună violentă a distrus nava, iar el, maimuța lui și tot echipajul au fost obligați să înoate pentru a-și salva viața. Un delfin a văzut maimuța luptându-se cu valurile. Crezând că e un om, a luat-o în spate și a dus-o către țărm, nu departe de Atena. A întrebat maimuța dacă este din Atena, iar aceasta a mințit că este și că face parte dintr-una dintre cele mai nobile familii din oraș.
Delfinul a întrebat-o apoi dacă știe Pireul (port celebru din Atena). Maimuța, crezând că este vorba despre un om numit Pireu și trebuind să întărească minciuna spusă înainte, a răspuns că îl cunoaște foarte bine și că îi este un prieten apropiat, care are să fie foarte bucuros să o vadă. Delfinul, indignat la aceste minciuni, s-a scufundat în apă, iar maimuța s-a înecat.
Morala: Cel care spune o minciună e obligat să mai spună altele și altele ca să fie crezută prima, dar până la urmă dă de bucluc.

Sursa foto
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !