30 mai 2018

AVENTURILE LUI HUCKLEBERRY FINN (4)

roman de MARK TWAIN

Capitolul XII

Huck plecă iute spre insulă, îl trezi pe Jim, încărcară tot pe pluta şi părăsiră insula. Ziua, ascunseră pluta sub nişte crengi de răchită. Mai pe seară şi-au meşterit pe pluta un adăpost, o vatră, o cârmă de rezervă şi plecară mai departe pe fluviu la vale.

Călătoriră cu pluta câteva nopţi la rând. Când se lăsa seara, Huckleberry Finn se ducea pe mal, în vreun sătuc,  şi cumpăra puţine merinde, uneori înhăţa şi câte un pui de găină care nu stătea cuminte unde îi era locul. Dimineţa, înainte de răsăritul soarelui, fura de prin grădini câte un harbuz, nişte porumb sau vreun pepene galben.
După vreo zece zile, în timp ce călătoreau, se stârni iar furtuna. La lumina fulgerelor zăriră o epavă, un vaporaş care se lovise de stânci şi acum era pe jumătate scufundat în apă. Huck spuse să meargă pe epava, dar Jim se opuse, de teamă să nu fie vreun paznic acolo. Huck zise că în cabina căpitanului trebuie să fie multe bogăţii și că Tom Sawyer nu ar fi pierdut ocazia să aibă o asemenea aventură !
Jim se supuse bombănind. Urcară pe epavă şi se îndreptară pe bâjbâite spre cabina căpitanului, când zăriră o lumină într-o cabină şi auziră nişte voci de bărbaţi. Unul cerea îndurare, iar ceilalţi doi îl ameninţau. Jim fugise deja înapoi  spre plută, dar Huck rămase să afle ce se întâmplă. Se uită în cabină şi văzu doi oameni care se înţelegeau să îl lase pe un al treilea, legat, să se înece atunci când epava se va scufunda. Huck plecă și îl găsi pe Jim tot pe epavă, căci pluta se dezlegase şi o luase apa.

Capitolul XIII

Îngroziţi că au rămas pe epavă cu o bandă de ucigaşi, Huck şi Jim porniră să caute barca vaporaşului. Tocmai când o găsiseră, apărură cei doi tâlhari, aruncară un sac în ea, apoi săriră și ei. Se întoarseră, însă, căci își amintiseră că omul rămas legat avea în buzunare partea lui de bani. Atunci Huck şi Jim săriră ei în barcă şi plecară.
Nici nu depăşiră bine epava, când se porni iar furtuna. În drum îşi regăsiră şi pluta, apoi ajunseră la un sat. Huckleberry Finn se duse cu barca până la paznicul bacului şi spuse că toată familia lui e pe epavă şi că unchiul lui, un mare bogătaş cunoscut pe tot fluviul Mississippi, o să plătească oricât pentru salvarea ei. Căpitanul bacului porni iute operaţiunea de salvare. Băieții plecară cu barca, recuperară pluta și, când ajunseră la un ostrov, ascunseră pluta, cufundară barca şi se culcară.

* * *

Urmează Aventurile lui Huckleberry Finn (5)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !