30 mai 2018

AVENTURILE LUI HUCKLEBERRY FINN (3)

roman de MARK TWAIN

Capitolul VIII

Când se trezi, Huckleberry Finn auzi bubuitul tunului de pe bac. Îşi dădu seama că oamenii îi caută trupul în apă, apoi îşi aminti că oamenii pun pe apă pâiniţe care ar pluti spre corpurile celor înecaţi. Prinse una, apoi o mâncă cu foame, gândindu-se că, poate, văduva sau pastorul se rugaseră ca pâinea aceea să ajungă la el.
Timp de trei zile hoinări pe insulă liniştit. În a patra zi, însă, găsi  cenuşa unui foc care mai fumega încă. Fugi înapoi la tabără, duse calabalâcul la luntre, stinse focul şi împrăştie cenuşa, apoi se căţără într-un copac, dar îşi dădu seama că n-o să poată rămâne toată viaţa acolo. Se dădu jos şi, după ce colindă pe insula şi pe lângă insula, zări un foc, se apropie şi îl descoperi pe Jim, negrul domnişoarei Watson, ruda văduvei Douglas.
Se bucurară amândoi că nu mai sunt singuri. Mâncară, apoi Huck îi povesti cum îşi pusese la cale moartea, iar Jim îi povesti şi el că fugise pentru că aflase că domnişoara Watson are de gând să îl vândă.

Capitolul IX

Huckleberry Finn şi Jim se mutară într-o peşteră aflată în vârful unui deal. Folosiră drept vatră un fel de prag aflat într-o parte a intrării şi aprinseră focul să frigă peştele prins mai devreme şi să facă mămăligă. În curând începu furtuna și plouă timp de douăsprezece zile.
Apele fluviului depăşiseră malurile insulei şi aduceau fel de fel de lucruri, cum ar fi o plută zdravănă din buşteni de brad. Într-o noapte veni pe ape o ditamai căsoaie de lemn, cu două caturi. A doua zi se uitară înăuntru şi văzură nişte mobile, nişte haine şi un om mort. Intrară, omul fusese împuşcat pe la spate. Băieţii se întoarseră la peşteră cu hainele, precum şi alte câteva lucruri.

Capitolul X

Huck prinsese un șarpe și îi pusese pielea pe pătura lui Jim, ca să-l sperie. Uitase că urma să vină perechea șarpelui. Seara, când să se culce, şarpele cel viu îl muşcă de călcâi pe Jim. Vreo patru zile şi patru nopţi s-a chinuit Jim până a scăpat.
În timpul acesta, apele fluviului se retrăgeau încet-încet, iar Huck dori să meargă în târguşor, să afle şi el ce se mai întâmplă. Seara, își puse o rochie dintre cele găsite, o bonetă care îi acoperea toată faţa şi porni cu luntrea pe fluviu. În scurtă vreme ajunse la marginea târgului, la o căsuţă. Privind pe fereastră, văzu o femeie nou-venită în târg și care nu îl putea recunoaște.

Capitolul XI

Huckleberry Finn îi spuse femeii că se numeşte Sarah şi a trimis-o mama cu treabă în celălalt capăt al târgului. Femeia îi spuse că nu o lasă să plece pe întunericul acela şi să aştepte până  vine bărbatul ei, ca să o conducă unde are treabă.
Din vorbă în vorbă, ajunseră la povestea lui Huck. Se crezuse întâi că îl omorâse chiar tatăl lui şi oamenii fuseseră cât pe aci să îl linşeze, apoi, fiindcă negrul Jim dispăruse chiar în noaptea omorului, l-au bănuit pe acesta. Se puseseră trei sute de dolari pe capul lui şi chiar în noaptea aceea bărbatul ei urma să-l caute pe insulă, pentru că ea văzuse fum acolo.

* * *

Urmează Aventurile lui Huckleberry Finn (4)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !