30 mai 2018

AVENTURILE LUI HUCKLEBERRY FINN (2)

roman de MARK TWAIN

Capitolul V

Întorcându-se acasă, Huck îl găsi pe tată-său în odaia lui. Motivul pentru care venise era că aflase despre banii lui Huck. Băiatul spuse că el nu are nici un ban şi îl luă de martor pe judele Tatcher. Tata se duse a doua zi la jude şi făcu scandal, dar nu obţinu nimic, iar judele şi văduva cerură tribunalului să îl încredinţeze pe Huck unuia dintre ei.
Din păcate, judecătorul era nou în târguşorul lor şi nu cunoştea oamenii. Hotărî că băiatul nu poate fi smuls de lângă tatăl lui, aşa că tata trase de bucurie o beţie şi apoi făcu un scandal pentru care stătu o săptămână la închisoare.
Judecătorul îl luă la el acasă pe tatăl lui Huck ieșit din pușcărie, îi dădu haine noi şi îl puse la masă cu familia lui. Omul fu găzduit în încăperea pentru oaspeţi, dar noaptea îl trezi setea, ieşi pe geam, dădu hainele cele noi pe băutură şi se întoarse beat şi murdar. Isprava asta îl lecui pe judecător de gândurile de îndreptare pe care le avusese.

Capitolul VI

Tatăl lui Huckleberry Finn încercă să pornească proces pentru a-l sili pe judele Tatcher să-i dea banii lui Huck. Pe băiat îl luă şi îl duse pe malul celălalt al fluviului Mississippi, într-o colibă ascunsă de nişte copaci deşi. Când pleca, încuia uşa cu cheia, la fel şi când se culca şi atunci punea cheia sub cap, aşa că Huck nu putu să fugă.
De câte ori se îmbăta, îl bătea pe băiat, încât acesta căută şi mai tare o cale de scăpare şi începu să taie din peretele de buşteni al colibei, acolo unde era acoperit cu o cergă veche. Tăiase puțin când sosi al său tata acasă, mai beat ca oricând. După ce adormiră, Huck se trezi înspăimântat de urletele lui babacu-său, care făcuse o criză de delirium tremens din cauza băuturii. După ce urlă şi se zbuciumă, bărbatul sări cu cuţitul în mână la Huck. După ce îl fugări prin colibă, căzu pe jos şi adormi, iar Huck puse mâna pe puşcă şi stătu de veghe.

Capitolul VII


Dimineaţă, când taică-său se trezi şi îl întrebă pe Huck de ce doarme cu puşca în mână, băiatul îi spuse că i s-a părut că a vrut cineva să intre. Taică-său îl trimise la malul apei, să vadă dacă nu se prinsese vreun peşte în undițe. Huck găsi o luntre şi o ascunse cu grijă. Mâncară peştii prinşi şi se tolăniră să se odihnească. După amiază bărbatul plecă în târg, după ce îl încuie pe Huck în colibă.
Huck tăie peretele colibei, ieşi, sfărâmă uşa cu toporul şi se puse să însceneze al său omor şi jefuirea colibei. Împuşcă un porc sălbatic, înmuie toporul în sângele lui şi lipi de el câteva fire de păr din capul său. Luă proviziile de mâncare, puşca şi toate obiectele mai bune şi le duse la barcă, apoi târî un sac cu pietre în altă direcţie, spre a-i încurca pe aceia care îl vor căuta. Aruncă sacul şi porcul în fluviu, apoi se duse în barcă şi adormi. Când se trezi, era noapte târziu. Porni cu luntrea spre insula Jackson, unde ajunse când se lumina de ziuă şi se culcă din nou, în pădure.

* * *

Urmează Aventurile lui Huckleberry Finn (3)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4 comentarii:

  1. puteai sa le faci pe toate capitolele pe o pagina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteam, dar nu ar mai fi fost o povestire, ci doar un scurt rezumat din care nu s-ar fi înțeles nimic din farmecul romanului.
      PS Altădată semnează, te rog! Bănuiesc că ai un nume...

      Ștergere
  2. Îți mulțumesc foarte mult!!
    Ma ajutat mult de tot acest rezumat!
    Pentru că asta a fost tema de vacanța...să facem rezumat la aceasta carte...
    Și pentru ca l-am facut am primit un 10 la română..
    Îți mai mulțumesc înca o data!!!



    semnat:Mihai

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare plăcere, Mihai! Mă bucur că ți-am fost de folos. Succes la școală!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !