30 mai 2018

AVENTURILE LUI HUCKLEBERRY FINN (1)

roman de MARK TWAIN

Capitolul I

Tom Sawyer şi Huckleberry Finn găsiseră banii ascunşi de tâlhari în peşteră. Banii fuseseră depuşi la bancă, Tom se reîntorsese la ai lui, la mătuşa Polly, verişoara Mary şi frate-său, Sid, iar Huck fusese înfiat de văduva Douglas. Sătul de tipicurile din casa văduvei, Huck fugise, dar Tom îi spusese că nu poate face parte din banda de hoţi pe care o va înfiinţa decât dacă se va întoarce la ea !
Huck se reîntoarse la văduvă și, într-o seară, auzi un mieunat care îi spunea că Tom îl aşteaptă.

Capitolul II

Se duseră la malul fluviului, unde se întâlniră cu Joe Harper, Ben Rogers şi alţi doi-trei băieţi. Tom înfiinţă banda de tâlhari numită "Banda lui Tom Sawyer" şi îi puse să semneze cu sânge un jurământ inspirat din cărţile cu piraţi. Adăugă şi o clauză care zicea să fie omorâte familiile băieţilor ce ar fi trădat banda. Clauza era cât pe ce să provoace respingerea lui Huck din banda, căci el nu avea familie care să fie omorâtă, beţivanul de tată-su nu mai fusese văzut demult pe acolo. Noroc că Huck o propuse ca familie pe domnişoara Watson. Fu acceptată, iar Huckleberry Finn deveni şi el membru al bandei.
Tom propuse ca banda sa facă jafuri la drumul mare şi omoruri, în afară de femei, care urmau să fie aduse în peşteră şi încet-încet să le cadă cu tronc bandiţii şi să nu mai vrea să se întoarcă acasă. Tom Sawyer fu ales căpitan, iar Joe Harper aghiotant şi plecară acasă.

Capitolul III

Vreme de o lună băieţii se tot jucară de-a tâlharii, speriind când porcarii şi precupeţele care duceau marfa la piaţă, când elevii mici care mergeau în excursie. Totuși, numai Tom vedea în napi- juvaeruri şi în porci- lingouri, numai el vedea diamante, arabi şi elefanţi. Întrebat de Huck de ce nu le văd şi ceilalţi băieţi, Tom dădu o explicaţie preluată din "Don Quijote". De vină erau magicienii, ajutaţi de spiriduşi, care le prefăcuseră în nişte obiecte aşa obişnuite, numai din răutate.

Capitolul IV

Veni și iarna. Huckleberry Finn mergea la şcoală, învăţase să scrie şi să citească un pic şi ceva din tabla înmulţirii. Se mai obişnuise puţintel şi cu obiceiurile din casa văduvei, iar acesteia nu îi mai era ruşine cu el.
Într-o dimineaţă, Huck zări în zăpada din dreptul gardului urme de paşi în care recunoscu urmele ghetelor pe care le purta tatăl său. Gheata stângă avea o cruce făcută din ţinte bătute în talpă. Se duse la judele Tatcher şi spuse, fără explicații, că vrea să-i dea lui cei şase mii de dolari de la bancă. Uimit, judele făcu aşa cum voia el.
Huck se duse apoi la negrul Jim, cu rugămintea de a-i ghici cu ce gânduri se întorsese tatăl sau. Jim o scăldă, spunându-i că bătrânu' ba vrea să plece, ba vrea să rămână, ba vrea să facă bine, ba vrea să facă rău, iar pe el, pe Huck, îl aşteaptă şi multe necazuri şi multe bucurii, şi altele asemenea.

* * * 

Urmează Aventurile lui Huckleberry Finn (2)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

6 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !