30 septembrie 2024

Citate favorite (188) ”Cină la Roma” de Andreas Viestad


Andreas Viestad, scriitor dar și recenzor de restaurante, întreprinde un periplu fabulos prin bucătăria și istoria italiană, de la Imperiul Roman până în zilele noastre, precum și prin bucătăria și istoria lumii.

Alimente și ingrediente de bază, începând cu pâinea, continuând cu uleiul de măsline, sarea, piperul ș.a.m.d. sunt tot atâtea prilejuri de a descrie mâncăruri delicioase și de a povesti întâmplări din toate timpurile. 

Autorul face incursiuni în istoria hranei și a oamenilor, pe verticală, din comuna primitivă până astăzi, și pe orizontală, de la Roma până în Norvegia (țara sa natală) și în Zanzibar.

Am selectat atât de multe citate, încât ar fi trebuit să copiez aici mai mult de jumătate din carte. M-am oprit la cele care se referă la vin, deși am ales cu mare greutate dintre atâtea lucruri interesante și scrise simplu și cu haz.

”Povestea persană a originii vinului se referă la regele Jamsheed. El era atât de pasionat de consumul de struguri, încât, la un moment dat, a avut ideea de a depozita strugurii în vase închise, pentru a-i mânca mai târziu. După câteva luni, când a deschis borcanele, strugurii se spărseseră și sucul lor făcea bule și spumega. Trebuie să fie o magie negră, o otravă, s-a gândit Jamsheed, și a interzis să se bea sucul de struguri. O tânără femeie de la curte a ignorat ordinul. Ea fusese alungată din haremul regelui și era decisă să își ia viața, așa că s-a apucat să bea lichidul etichetat ca ”otravă”. Dar, în loc să moară, ea a devenit din ce în ce mai puțin nefericită, înainte de a adormi, în cele din urmă. Când s-a trezit a doua zi, a început să bea din nou. Entuziasmată de întreaga întâmplare, i-a prezentat descoperirea ei regelui, care a iertat-o și s-a apucat și el de băut.”

”Herodot – cel care a creat cele mai fantastice descrieri despre originea speciilor – scrie că perșii luau toate deciziile când erau beți. Odată ce efectele alcoolului se risipeau, mai analizau o dată decizia luată. Dacă ajungeau la aceeași concluzie și când erau treji, și când erau beți, decizia se dovedea a fi validă. Era aproape similar cu sistemul parlamentar bicameral, în care toate legile trebuie să treacă și prin camera superioară a beției, și prin camera inferioară a stării de trezie.”

”Unul dintre punctele de interes ale lui Benjamin Franklin, filosof, inventator și unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii, era vinul. De aici, dictonul său: <<Vinul este dovada că Dumnezeu ne iubește.>>” Dar el merge și mai departe. ”Vedem iubirea Domnului fata de noi în rolul pe care El l-a dat cotului. La animalele care beau apă se poate observa că, dacă au picioare lungi, atunci au și gâtul lung, astfel încât să se poată apleca să bea apă fără să îngenuncheze. Dar omul, care este făcut să bea vin, este dotat astfel încât să ducă paharul la gură. Dacă cotul ar fi fost mai aproape de mână, atunci omului i-ar fi fost imposibil să ridice paharul la gură. Dacă ar fi fost amplasat mai aproape de umăr, de asemenea n-ar fi reusit.>> Ne putem imagina cât a băut el în seara în care a scris aceste rânduri.”

Am preluat citatele din volumul ”Cină la Roma. Istoria lumii într-o singură masă” de Andreas Viestad, tipărit de Editura All în anul 2023.

Postarea face parte din seria ”Citate favorite” de la Suzana. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !