23 aprilie 2020

PICĂTURA DE FRUMOS (72) Willem Claesz Heda. Natură moartă cu hering. 1629


Willem Claesz. Heda (1594-1681 Haarlem) pictor baroc, este unul dintre exponenții remarcabili ai monocromului banketje, alături de Pieter Claesz.
Aceste naturi moarte cu mic-dejun sunt caracterizate printr-o paletă cromatică redusă la gri și tonuri de gri și prin concentrarea pe câteva feluri de mâncare și băuturi, reprezentate familiar, dar servite pe fețe de masă fine.
Despre educația artistului nu se știe nimic, dar se resupune că el și-a petrecut întreaga viață la Haarlem. Numele lui apare pentru prima dată în anul 1631, în documentele ghildei Sf. Luca din Haarlem, pe care a condus-o de câteva ori, începând din anul 1637.
Willem Claesz. Heda a susținut un mare atelier care a întreținut nueroși elevi și artiști asociați, ale căror lucrări nu se pot distinge mereu foarte clar una de cealaltă.
Naturile moarte decorative din Flandra, datând aproximativ din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, ca ale lui Frans Snyders și ale altora, sunt opulente, atât în ceea ce privește forma, cât și în privința culorilor. În schimb, creațiile cu acest subiect ale lui Heda și elevilor săi sunt restrânse și simple, deși vesela și mâncarea sunt la fel de prețioase. La ei nu mai este vorba despre splendoare, ci despre euharistie, care constituie punctul central al acestor lucrări.
Banchetul din ”Natură moartă cu hering”, constând din pâine, pește și vin, este o alimentație austeră, al cărei conținut trebuie să fie considerat reprezentativ pentru un mod de viață modest și cu frica lui Dumnezeu. Din Evul mediu peștele a fost privit ca un simbol al lui Hristos; în mod asemănător nucile sunt simbolul crucii, iar pâinea și vinul – ale euharistiei. Ceasul din stânga picturii este un simbol al caracterului trecător al vieții oamenilor.
Pictura, ulei pe lemn de 46,2 x 69 cm, se află la Galeria regală de pictură Mauritshuis, din Haga.
Iată aici un videoclip cu naturile moarte ale lui Willem Claesz. Heda.

6 comentarii:

  1. Imi plac simbolurile din picturi; de cand cu Picatura de frumos am inceput sa le caut in tablouri inainte de a citi despre artist si lucrare. :)

    Zi minunata iti doresc, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Deci dau rode picăturile!
      Observi ce ghimpi sunt pe picioarele pocalelor? Cică: ”Ia mâna!” :))

      Zi minunată și ție, dragă Diana!

      Ștergere
  2. Chiar imi place acest gen de monocrom. Mi se pare un real talent, ca din putine culori sa le combini si sa scoti o paleta incredibil de intinsa. Merita studiat putin!
    Multumesc, draga Zina! O alegere deosebit de frumoasa!
    Un final de saptamana frumos. Luni sunt citatele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e rafinat, subtil, foarte elegant.
      Mulțumesc și eu pentru aprecierea alegerii.
      Da, luni sunt citatele. :)

      Weekend frumos, dragă Suzna!

      Ștergere
  3. Da,Willem Claesz Heda-Dutch Golden Age Artist!Pictor,maestru in naturi statice.A invatat pictura cu tatal sau,un renumit arhitect din Haarlem;a trait si a lucrat aici
    toata viata;a inceput cu picturi religioase si portrete,apoi s-a ocupat doar de naturi statice.In Olanda secolului al XVII-lea,genul acesta a avut o mare raspandire:
    principiile estetice erau destul de conservatoare:era ilustrata marginea unei mese,
    paralela cu rama tabloului;pliurile fetelor de masa,erau paralele intre ele,neexistan
    d o linie de orizont.Obiectele pictate puteau sa aiba un sens alegoric secret:o
    lumanare stinsa-un semnal al sfarsitului vietii;tacamuri de argint simbolizand bogatia pamanteasca;sunca-bucurie;lamaia-frumusetea exterioara,in interiorul careia
    se ascundea durerea,etc.Heda si Pieter Klas au pictat cu tonuri gri-verzui sau maronii,dar pictura lui Heda este mai cizelata,cu un gust mai aristocratic;insista
    pe redarea diferitelor materiale-argint,matase,sticla venetiana...
    Trebuie sa ne si oprim;sunt multe de spus despre acesti"mici maestri olandezi".
    zile frumoase,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spune cât poți de multe! Foarte interesante informațiile despre simbolistica obiectelor pictate, ca și cele despre principiile estetice ale naturilor statice.

      Mulțumesc, Natalia, și duminică frumoasă!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !