27 aprilie 2020

CITATE FAVORITE (151) Kurt Vonnegut ”Galapagos”




Roman de anticipație, tipărit pentru prima oară în 1985, de o uimitoare similitudine cu ceea ce se întâmplă în zilele noastre în lume.
Evenimentele prezentate se petrec în anul 1986.
Instituțiile financiare, băncile, au ruinat toată economia, astfel că foametea domnea pe Pământ. ”Națiuni întregi ajunseseră deodată incapabile să cumpere cu moneda lor națională de hârtie sau metalică sau cu făgăduielile lor scrise de a plăti mai târziu, nici măcar cele mai simple produse de primă necesitate.
... Existau, încă, din belșug, hrană și combustibil și altele necesare pentru toate ființele omenești de pe acestă planetă, oricât de numeroase ajunseseră pe vremea aceea. Totuși, milioane și milioane de oameni începeau să moară de foame.”
Pe de altă parte, o ființă ucigașă și tăcută, o bacterie, se specializase la hrana cu ovulele omenești, fapt ce va avea o influență uriașă asupra continuității speciei umane.
În sfârșit, un impozant vas de croazieră, ce avusese drept destinație ”Croaziera secolului spre minunățiile naturii”, mai exact arhipelagul Galapagos, avea să eșueze cu o mână de oameni la bord pe o insulă pustie și perfect izolată. Și acest fapt avea să influențeze enorm, într-un mod neașteptat, evoluția speciei umane.
Toate sunt povestite, după ce trecuse un milion de ani de la aceste evenimente, de stafia unui tânăr mort în timp ce se construia vasul de croazieră. Refuzase să treacă cu totul pe lumea cealaltă, fiind curios să afle ce se va întâmpla cu omenirea în acest răstimp.
Părerea lui este că, pentru toate nenorocirile, vinovat era creierul omenesc.
”Criza financiară era ultima dintr-o serie de catastrofe ucigătoare aparținând secolului al douăzecilea, care luaseră naștere în întregime în creierele omenești. Datorită violenței pe care oamenii o practicau unii față de alții, ca și față de toate viețuitoarele, de altfel, un vizitator dintr-o altă planetă ar fi putut presupune că lumea s-a țicnit și că oamenii se aflau în starea aceea de nebunie deoarece Natura era pe cale să-i ucidă pe toți.
Spre cinstea omenirii care trăia atunci: Tot mai mulți oameni afirmau că, desigur, creierele lor erau lipsite de judecată, nu meritau încredere, erau dezgustător de periculoase și complet obtuze față de realitate – că nu erau bune absolut de nimic.”
”Acest gen de zăpăceală ar fi imposibil în lumea de astăzi, deoarece nimeni nu mai are vreun nume și nici vreo profesiune sau o poveste a vieții despre care să vorbească. Tot ceea ce cineva mai posedă, în privința identității sale, este un miros care, de la naștere și până la moarte, nu mai poate fi schimbat. Oamenii sunt cine sunt, și asta e totul. Legea selecției naturale a făcut ființele omenești absolut cinstite în această privință. Fiecare este exact ceea ce pare să fie.”

„Minunat, provocator, o lectură captivantă.“ USA Today
„Vonnegut este un Mark Twain postmodern: morocănos şi sentimental, caraghios şi evlavios. E tipul paradoxal care se duce la biserică ca să se roage cu ardoare, dar care în acelaşi timp face baloane din gumă de mestecat în faţa corului.“ New York Times Book Review
Romanul a apărut la Editura Art, în anul 2014, dar a cunoscut și alte ediții.
Sursa foto
În ziua de luni din săptămâna în care începe o nouă lună voi publica recenzia unei cărți, conținând citatele care mi-au plăcut cel mai mult. Timpul nu îmi mai permite să susțin săptămânal seria ”Citate favorite”, având acum un nou proiect. În mod sigur, însă, nu va lipsi de aici postarea lunară, după cum am scris mai sus.  
Înscrie în tabel numele tău și linkul postării tale. Dacă ți-a plăcut, te rog scrie un comentariu cât de mic la postarea mea, apoi vizitează-i și pe ceilalți participanți. Distribuie pe rețele articolele care îți plac! 
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

La episodul de azi al seriei au participat:
Suzana
Stef Rof
Diana
Daurel

12 comentarii:

  1. Autori doar cu imaginatie? Sau inspirati dintr-o sursa superioara? Astfel de mesaje sunt mereu surprinzatoare cand le citesti la o distanta mare de timp de prima aparitie. Par sa fi premonitorii, desi ar putea fi mesajul unor minti cu adevarat lucide care realizeaza un lant logic de evenimente, de cauze si efecte care devin noi cauze pentru noi efecte...
    Ce bine ca s-a 'inventat' anticipatia! Suporta atat de multe adevaruri, pe care nu ai cum sa le combati, fiind 'fictiuni'! :D
    Multumesc pentru recomandare, Zina draga!
    Zile cu mult bine si spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu numai atât, dar ne mai deschide ochii asupra a ceea ce ne așteaptă! ☺

      Sănătate și numai bine!

      Ștergere
  2. Eheeei, sarumâna 🤗
    Uite că după mai multe ezitări, dar astăzi a sosit timpul să mă alătur și eu acestui serial frumos cu citate deosebite 😀

    Ps. Mi sa părut interesant acolo unde se spunea că "pentru toate nenorocirile, vinovat era creierul omenesc".
    Cred că autorul are dreptate, întrucât vedem cât de mult rău se întâmplă pe pământ unde protagonist este deșteptăciunea lui homosapiens care mereu și mereu se crede dăștept, dar acțiunile lui nu demonstrează acest lucru..
    O săptămână frumoasă vă doresc.!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit la serial!

      Autorul este un mare cunoscător al firii omenești, pe care o descrie mereu cu o înțelegere ironică ce dă unicitatea scrierilor sale.

      Săptămână frumoasă!

      Ștergere
  3. Hazardul - poate! - a facut sa aleg azi citate care se potrivesc acestora, intr-un fel. :)
    Citind astfel de romane (carti) ma intreb - mai in gluma, mai in serios - daca acesti autori scriu despre ceva care exista intr-un "plan", pentru a obisnui oamenii cu ideea, sau au aceasta viziune logica (desigur, inclin spre a doua varianta, dar nici prima nu mi se pare... "foarte" absurda) :)

    Saptamana frumoasa iti doresc, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că este vizionarism, dacă mă gândesc la fondatorul romanului SF, Jules Verne.

      Săptămână bună și liniștită să avem, dragă Diana!

      Ștergere
  4. Asadar, viitorul omenirii depinde de calitatea celor ce scapa din dezastre. Posibil...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred că lumea trăiește într-o perpetuă criză financiară...

    RăspundețiȘtergere
  6. Kurt Vonnegut is fabulous! Always marvel at him. My older daughter is a big fan.
    Thank you for taking us through excerpts of Galapagos.

    Very fascinating indeed the parallels drawn.
    Unfortunate times we live in, so equipped with technology and modernisation yet so bereft of realism, compassion and balance.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Well, I'm a big fan of Kurt Vonnegut, too.
      He brilliantly intertwined the fantastic with reality. He looked with humor or sarcasm at the mistakes of people past or present and looked anxiously at the future of mankind.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !