2 august 2019

PICĂTURA DE FRUMOS (36) Jean Clouet. Regele Francisc I. 1525



Jean Clouet (cca.1480 Bruxelles sau Tours – cca 1540/41 Paris), a apărut și sub numele de Jean Janet. Din 1516 intră în slujba regelui Francisc I, iar din 1520 lucreaza la curtea regală din Paris. În anul 1533 devine primul pictor al regelui.

Pictura lui Jean Clouet stă sub influența artei olandeze, având și elemente gotice și renascentiste. A fost inspirat și de Școala de la Fontainebleau și de manieriștii italieni.
Tablourile lui Jean Clouet se disting prin culori reci și puternice, o bună observație a naturii, un simț pentru noblețe și o evidentă stăpânire a tehnicilor picturale.
În Portretul regelui Francisc I, artistul se apleacă cu deosebită atenție asupra detaliilor. Personajul, cu o figură rece și distantă, este plasat pe un fundal intens colorat, pe care se văd însemnele sale.
Pictura, ulei pe lemn de 96 x 74 cm, se află la muzeul Luvru din Paris. 
Vă invit aici să străbateți sălile muzeului Luvru și să admirați splendidele colecții de artă ale regelui Francisc I, în care este cuprins și tabloul prezentat.

8 comentarii:

  1. Frumoase colectii ne mai arati!
    Picturile lui sunt foarte detaliate si frumoase, dar chipurile sunt atat de severe... Parca zambetele se evaporasera brusc! :)
    Un weekend minunat, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt într-adevăr frumoase și îmi face plăcere să le împart cu voi.
      Cât despre picturile lui Clouet... așa e, are un stil distinct, plin de sobrietate a chipurilor.

      Weekend minunat și ție, dragă Suzana!

      Ștergere
  2. Jean Clouet,pictor de curte,a pus bazele traditiei portretistice francezeze;desi lucrarile sale nu sunt semnate,i se atribuie 7 miniaturi
    din manuscrisul"Razboiul galilor" si o colectie de schite de portrete
    (130)ale protipendadei franceze(Chantily):existe schite si pe teme biblice(Luvru).
    Uitat aproape trei secole,p.a.1850,pana a au fost descoperite documentele ce-i atesta existenta;apoi cercetatorii au gasit pas cu pas operele sale(nesemnate).au fost confuzii cu operele fiului sau.
    actele de donatie pt. fiul sau(Francois),stabilesc clar ca J.C.este un srain,dreptul de succesiune,si este semnat la Fontainbleau(nov.1541);
    nu e .
    francez,ci originar din Tara Bascilor.
    Inainte de a realiza marele portret a lui Francisc I,el a facut un desen de o mare fidelitate si delicatete-primul mare maestru francez,.
    ,de la Renastere p.a.atunci.
    O lumina aparte asupra enigmaticului Clouet este deschisa,dupa curata-
    tarea si restaurarea portretului umanistului Bude.Stapaneste pe deplin mijloacele plastice,un desen deosebit,clar,cu apropiere de realismul
    psihologic(Hans Holbein).
    Multumesc pentru descoperirea acestor mari maestri,aproape necunoscuti,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar eu mulțumesc pentru completările atât de interesante, dragă Natalia!

      Ștergere
  3. Ce detalii frumos pictate! O cromatica usor rece, dar linistitoare.
    Mi-a placut si vizita la Louvre :).

    Pupici cu drag!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pictor la curtea regelui? Îmi închipui ce misiune grea aveau acești artiști. Oricât de urât ar fi fost regele, în tablouri trebuia... „să dea bine” și încă mai tare decât toți ceilalți! În tabloul de mai sus, regele are un nas.... impresionant! Deh, un nas regal! :-)
    Numai bine, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ăsta măcar era impunător, dar ce greu i-o fi fost celui care l-a pictat pe Ludovic al XIV-lea... Trebuia să arate falnic și măreț și el avea 1,62 metri! :))

      Numai bine, Alex!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !