Iată-l din nou pe Jostein Gaarder, deja cunoscut aici prin romanele ”Lumea Sofiei” și ”Castelul din Pirinei”. Este evident acum că preferă să scrie romane gen ”epistolare” și le scrie bine, cu suflet și cu umor.
”Fata cu portocale” este eroina descrisă într-o lungă scrisoare postumă de tatăl lui Georg. Tatăl o scrisese înainte de a muri, pe când băiatul avea trei ani și jumătate. Scrisoarea îi parvenise fiului, printr-o întâmplare miraculoasă, când avea deja cincisprezece ani.
Băiatul este uluit (și noi, cititorii, la fel) descoperind legăturile invizibile și imprevizibile care leagă oamenii între ei. Bunica, bunicul, mama și tatăl vitreg așteaptă cu înfrigurare ca băiatul să termine de citit scrisoarea în camera lui, pentru a o citi apoi și ei.
”Citisem doar jumătate din lunga scrisoare de la tatăl meu, însă a trebuit să mă duc la toaletă. Eu eram de vină pentru că băusem atât de multă Coca-Cola.
La naiba! Acum eram nevoit să trec prin sufragerie, prin hol și prin antreu înconjurat din toate părțile de priviri curioase. Cred că asta se poate numi ”a trece prin furcile caudine”. Dar nu aveam de ales.
Am descuiat ușa, am lăsat scrisoarea pe pat și am încuiat din nou ușa după mine. Am pus cheia în buzunar.
Toți patru au apărut ca la comandă. Am încercat să nu iau în seamă toate privirile întrebătoare din jurul meu.
- Ai terminat de citit? m-a întrebat mama.
Mă făcea să mă gândesc la un uriaș semn de întrebare: ce citisem eu acolo?
- A fost o poveste tristă? m-a întrebat Jorgen, cu un fel de milă pentru că îmi pierdusem tatăl, deși întotdeauna el a făcut tot ce i-a stat în putere ca să fie un adevărat tată pentru mine.
Așa a fost să fie, și nu era rău. Totuși, lui nu putea să-i fie milă de mama care își pierduse soțul, și în același timp să-i ia locul acestuia, ca să nu spunem patul. Cred că Jorgen era bucuros în adâncul sufletului său că tata murise. Altfel nu ar fi avut-o pe mama. Altfel nu ar fi avut-o nici pe Miriam. Și dacă stăm să ne gândim: altfel nu m-ar fi avut nici pe mine. Cum spune vorba: ”Moartea unuia, bucuria altuia”.
Am observat că își turnase un pahar mare de whisky. Se mai întâmpla să bea câte un pahar de whisky, dar numai sâmbăta și duminica. Or, astăzi era luni...
- Mai ai mult de citit? întrebă bunicul aprinzându-și o țigară de foi. Era singurul care înțelesese că nu terminasem.
- Am citit doar jumătate, am spus. Și acum trebuie să mă duc la toaletă.
- Dar îți place ce citești? a intervenit și bunica.
- No comment, am răspuns.
Așa le spun politicienii ziariștilor atunci când nu au chef să răspundă la o întrebare incomodă.
Asemănarea între ziariști și părinți este că sunt la fel de curioși, iar asemănarea între politicieni și copii este că tot timpul sunt asaltați cu întrebări delicate la care nu este întotdeauna ușor de răspuns.”
În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie în tabel numele tău și linkul postării tale. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Multumesc de recomandare, Zina draga!
RăspundețiȘtergereSa ai o zi minunata si o saptamana cu împliniri!
Cu mare drag, Ella!
ȘtergereSă ai o săptămână excelentă!
Acum sunt si eu curios...
RăspundețiȘtergereToate cele bune!
Ce anume ți-a trezit curiozitatea?
ȘtergereNumai bine!
Foarte interesant fragmentul. Mi-a starnit curiozitatea! Imi place si stilul in care este scris.
RăspundețiȘtergere(pus in wishlist :P)
pupici cudrag si o saptamana minunata sa avem <3
Mă bucur că ți-a trezit interesul! Citește-o, merită!
ȘtergereSăptămână minunată să fie!
Numele Georg îmi amintește de pseudonimul Gregor, folosit de un ofițer SS, dupa 1945, când s-a ascuns în America de Sud, loc unde a și decedat...
RăspundețiȘtergereOricum, nicio legătură! :)
ȘtergereCred că este o carte interesantă. Fragmentul ales ne îndreptățește să căutăm cartea și să vedem ce s-a întâmplat cu acea scrisoare misterioasă.
RăspundețiȘtergereSărut mâna pentru recomandare, doamna Zina! Numai bine și o săptămână frumoasă! :-)
Cu plăcere! E o întâmplare surprinzătoare și foarte emoționantă.
ȘtergereSăptămână frumoasă și ție, Alex!
o recomandare minunata pentru lectura. Multumim, Zina draga!
RăspundețiȘtergereO saptamana cat mai placuta sa ai!
Cu mare drag, Carmen!
RăspundețiȘtergereSăptămână excelentă!
Dragă Zina, iată că am sosit și eu, fiind pe punctul de-a pleca în vacanță, dar nu puteam lipsi așa de des! ;)
RăspundețiȘtergereFrumoasă recomandare, mulțumesc! :)
O săptămână de vis! :)
Cu plăcere, dragă Mirela!
ȘtergereSă aveți o vacanță așa cum v-ați visat-o!
Imi place (si) ca scrie ca si cum ar vorbi. :)
RăspundețiȘtergereOooh! Ce brutal a spus ceea ce ar puea fi un adevar (intr-o oarecare masura): "Jorgen era bucuros ca tata murise".
Comparatia parinti-politicieni e tare interesanta! Unii parintii pot fi un fel de dictatori, altii isi "mituiesc" copiii, sa-i tina linistiti... :)
Zile senine iti doresc, draga Zina!
Comparația poate merge și mai departe: unii le fac promisiuni mincinoase copiilor, tot ca să-i țină liniștiți, și puțini dintre ei țin seama de concordanța dintre gând, vorbă și faptă...
ȘtergereNumai bine, dragă Diana!