Annibale Carracci (1560, Bologna - 1609, Roma), precursor al barocului, provine dintr-o familie de artiști.
Lucrează mai întâi cu fratele său mai mic, Agostino, în atelierul vărului lor Ludovico Carracci. În 1585 este unul dintre membrii fondatori ai Accademia dei Desiderosi (”Academia Ambițioșilor”) din Bologna, apoi ai Accademia degli Incamminanti (”Academia celor aduși pe drumul drept”) de la Roma. Inspirația provenită de la Correggio, Tizian, Raffael și Michelangelo se îmbină cu un studiu intens al naturii, ajungând la un stil pictural clar și armonios, prin care va idealiza frumusețea. La Roma se distanțează de manierism, reorientându-se spre arta antică și spre cea renascentistă.
În general, pictorii din Italia de Nord s-au arătat deschiși tendințelor picturii de gen. Și Annibale Carracci a abordat în repetate rânduri viața oamenilor simpli. În ”Mâncătorul de fasole” a optat pentru o compoziție simplă, exprimată în culori terne, aplicate în tușe simple și groase. Prin această ”lipsă de estetism” a conferit acestui gen de pictură noi impulsuri.
Lucrarea, ulei pe pânză de 57 x 68 cm, se află la Galeria Colonna din Roma.
Iată aici și un videoclip dedicat lui Annibale Carracci.
Cred ca pictorii clasici italieni sunt foarte buni! Asta datorita maestrilor care I-au avut si de la care au învatat!
RăspundețiȘtergereIti doresc un început de vara minunat si o vara splendida!
Weekend placut, Zina draga!
Sigur, datorită maeștrilor, dar și datorită talentului propriu. ☺
ȘtergereWeekend plăcut și ție, dragă Ella!
Multumim frumos de postare. Ca de obicei si interesanta si pilula de frumos. :) Numai bine! cu drag,
RăspundețiȘtergereCu mare drag! Mă bucur mult că ai devenit fidelă picăturilor de frumos. ☺
ȘtergereWeekend plăcut, dragă Ina!
Ma uit la tablou su ma amuz de una singura :)))). Azi am avut in meniu fasole.. bine a mea a fost fasole frecata:)))).
RăspundețiȘtergereFoarte interesant tabloul -- si meniul de pe masa :D.
Pupici cu drag si un weekend minunat <3
E bine, arta trebuie să aducă și voioșie, nu? ☺
ȘtergereWeekend minunat și ție, dragă Rux!
Da,ai perfecta dreptate,Zina draga,trebuie sa fii un mare talent si
RăspundețiȘtergereiubitor al oamenilor si al naturii,ca sa poti sa pictezi mancatori de fasole(!),si zei si mituri,dar si scene biblice,cu aceeasi daruire si
talent !As vrea sa marturisesc ce lucrare a lui Annibale Carraci m-a
cucerit demult si dainue:"Pieta",ultima,ce se afla acum la Neapoli !
O pictura in ulei pe panza(158/152cm.)Istoricii-critici de arta deduc
apartenenta ei la baroc.Se apreciaza ca l-ar fi influientat marele
Michelangelo,cu minunea sculptata-Pieta.Efectele luminii si culorile
puternice fac o atmosfera emotionanta,o durere sufleteasca a chipului
Mariei,nuantele grizate ale culorilor trupului lui Iisus...Unii
apreciaza ca aceasta este capodopera picturala a lui Carraci !
O atmosfera suportabila iti doresc,draga Zina !
Interesant, mă duc să o caut.
ȘtergereZi frumoasă, dragă Natalia!
Încă un artist mare din perioada clasică. Pe lângă temele consacrate, acești artiști au abordat și unele mai puțin spectaculoase, dar pe care le-au realizat cu același talent. Îmi place mâncătorul de fasole. Are o față satisfacută. Mâncarea îi era pe plac, deci era gustoasă! Mai că ne face să poftim la fasolea lui! :-)
RăspundețiȘtergereNumai bine, doamna Zina!
:)) Ai dreptate! Asta inseamnă artă adevărată, să înfățișezi expresiv și regi și mâncători de fasole.
ȘtergereNumai bine, Alex!
Mi-a atras atenția un mic detaliu: pâinea din fața omului seamănă mult cu prescura pe care o făcea bunica și o ducea la biserică la anumite sărbători. Când făcea pentru biserică, făcea și pentru noi niște pâinici, pe care le mâncam cu poftă. Ce frumos miroseau și ce gust minunat. Mi-e dor de toate acele bunătăți simple ale bunicilor! Gustul copilăriei...
ȘtergereEii! Rândurile tale mi-au readus în memoria olfactiva mirosul colacilor pe care îi făcea bunica tot de sărbători religioase. Mă întreb ce își vor aminti copiii de azi...
Ștergere