19 februarie 2019

ADAM ȘI EVA. Povestire pe scurt (5)

roman de LIVIU REBREANU

Urmare la Adam și Eva (4)

Capitolul II

ISIT

Sufletul tremura, între amintire și așteptare, până când simți că devine iar captiv.

1

În ziua a șaptea a misterelor lui Osiris se născu Unamonu, primul fiu al nomarhului Senusret din Abotu. După patru ani se născu și Neferura, sora lui Unamonu. Acum, nomarhul era pe deplin liniștit. Neamul său va putea fi continuat, cu sângele curat, după ce îl va căsători pe Unamonu cu Neferura și vor avea copii.

Când Unamonu împlini șaptesprezece ani, tatăl său îi trimise faraonului trei sute de nubieni, păziți de o ceată de oșteni. Se duse și el și îl luă și pe Unamonu. Fu bine primit și se întoarse acasă mulțumit. Fiul său primise în dar de la faraon un scarabeu de aur.
Unamonu petrecu apoi cinci ani de învățătură între preoții zeului Osiris. După aceasta Senusret i-o dădu de soție pe Neferura și le dărui o casă nouă. Unamonu devenise un bărbat blând, spre deosebire de frumoasa Neferura, care era aspră și sâcâitoare.
La scurt timp după aceasta, Senusret muri de bătrânețe.

2

Unamonu se urcă în scaunul de nomarh. După mumificarea corpului tatălui său, la șaptezeci și șapte de zile de la moarte, organiză o lungă și solemnă ceremonie de înmormântare.
A doua zi după ceremonie, obsedat de gândul de a avea și el o înmormântare după toate regulile când va veni timpul, începu să-și clădească într-un loc ferit Casa Veșniciei.
După doi ani muri și mama lui Unamonu și a Neferurei, iar după alți doi muri faraonul. Unamonu trebuia să plece să participe la înmormântare și apoi la încoronarea noului faraon. Neferura se puse pe capul lui și nu se lăsă până când nu o luă și pe ea.

3

La Nu-Ptah era jelit zgomotos Kufu, în timp ce se pregătea încoronarea urmașului său, Dadefra. Unamonu locuia în Casa faraonilor, ca și ceilalți nomarhi. Al doilea fiu al răposatului, Kafra, se ocupa de nomarhi. Era binevoitor și priceput, așa că îi plăcu lui Unamonu. În schimb Dadefra, noul faraon, nu îi plăcu. Se vorbea despre el că iubește femeile mai mult decât orice. Că a luat-o pe Isit, fata unui rob, în Casa Femeilor sale și din pricina ei o ocolește pe sora și soția sa. Isit îi făcuse trei copii.
După ceremonia încoronării avu loc un ospăț. Faraonul Dadefra veni însoțit atât de soție cât și de ibovnica sa. Mai mult, el se sprijinea de ea, iar ea privea pe deasupra mulțimii de parcă ea ar fi fost adevărata stăpână.
Unamonu ședea cu soția lui la o masă apropiată de a faraonului. Când apăru Isit, nu își mai putu lua ochii de la ea. I se părea că o cunoaște de mult și inima i se umplu de bucuria revederii. Când soția îi vorbi, el își veni în fire. Bău două cupe cu vin și vorbi puțin cu un nomarh bătrân. Acesta îi spuse că își făcuse Casa Veșniciei în apropiere de piramida faraonului.
Încet, atenția lui Unamonu se întoarse înapoi către Isit. Femeia râdea în timp ce faraonul o mângâia. Întorcând capul privirea ei întâlni privirea lui Unamonu. Rămase tulburată cu ochii pe el, iar faraonul privi și el spre masa lor. Neferura se bucură că Isit și faraonul s-au uitat la ea.
Apăru o frumoasă dansatoare, Tantnuit. Dansul ei lasciv atrase atenția faraonului. Urmară un pitic caraghios, un harap cu maimuțe dresate să danseze, un om cu doi papagali care vorbeau. Nu reușiră să placă faraonului. Acesta rosti aspru numele Tantnuit. Dansatoarea sosi și începu din nou să danseze. La mijlocul dansului, faraonul se ridică, luă dansatoarea de mână și plecă cu ea, însoțit și de regină și de favorită.
Unamonu auzi o bătrână spunând că acum faraonul o va izgoni pe Isit și ea va deveni din nou sclavă. El îi spuse râzând că o va cumpăra el și o va duce acasă. Neferura fu foarte mulțumită că Unamonu i-o va cumpăra pe iubita faraonului.

* * * 

Urmează Adam și Eva (6)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

4 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Nu pot spune că pentru mine e nr.1, dar îmi place și mie mult. ☺

      Ștergere
  2. Unul dintre marii scriitori ai literaturii române, care ne-a lăsat opere extraordinare. Un adevărat stâlp al culturii române!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !