20 februarie 2019

ADAM ȘI EVA. Povestire pe scurt (6)

roman de LIVIU REBREANU

Urmare la Adam și Eva (5)

II. ISIT

4


A doua zi, Unamonu se duse la marele preot al lui Osiris, vechi prieten al tatălui său. Spera să afle de la el ce este cu Isit. Bătrânul îi spuse că toți preoții sunt indignați din cauza purtării faraonului, atât de robit de femei. Îl dezamăgi apoi pe Unamonu, spunându-i că faraonul va reveni la Isit, cum o făcuse de mii de ori înainte.

Neferura se duse la petrecerea dată de regină pentru toate soțiile nomarhilor. Veni de acolo și îi spuse și ea ce auzise acolo. Isit era tot la putere, venise și ea. Chiar stătuseră de vorbă și favorita faraonului întrebase de mai multe ori despre Unamonu.

În zilele care mai erau până la înmormântarea lui Kufu, Unamonu nu mai avu odihnă. Ba își întreba soția cum este Isit, ba umbla pe lângă Casa Femeilor regale, doar-doar o va vedea pe Isit.
La înmormântare, Unamonu avu un rol important, fiind nomarhul orașului în care se spunea că înviase Osiris. În timpul slujbei stătu foarte aproape de faraon. După slujbă, toți oamenii, mii de oameni, primiră câte o bucată de carne din vacile jertfite. Faraonul tăie bucăți cu mâinile lui, iar Unamonu îl ajută. Isit era acolo și privirile celor doi se întâlniră cu mare bucurie. Când Unamonu se tăie la mână, Isit primi poruncă să îl lege și cei doi își atinseră mâinile și își amestecară răsuflarea.

5

După câteva zile, Unamonu trebui să plece acasă, ca și ceilalți nomarhi. Stătu singur pe puntea corăbiei, privind înapoi, chiar dacă orașul faraonului pierise demult din zare.
Acasă, tristețea îl făcu să pară bolnav. Îl mai întărea nădejdea că o va vedea pe Isit atunci când faraonul va veni în orașul lui pentru sărbatoarea lui Osiris. Faraonul veni, dar fără femei. Marele preot de la curtea faraonului îi povesti lui Unamonu că regina refuzase să vină dacă vine și Isit. Faraonul nu o luase pe Isit, dar nu o luase nici pe regină.
Disperat, dorind să o alunge pe Isit din inima lui, Unamonu aduse în casă femei, supărând-o pe Neferura. Își făcu și el Casa femeilor și în curând avea acolo șapte femei. După aceasta, nici nu le mai aduse în Casa Femeilor, își împlinea pofta pe unde se nimerea. Totuși, în inima lui era doar Isit.
Într-o zi, Unamonu se duse la faraon, cu pretextul că vrea să construiască un canal și să-i dea numele lui. Nu reuși să o vadă pe Isit, ba mai află și că faraonul construise un palat pentru ea, în mijlocul unei grădini. Nu putea să intre acolo decât Dadefra.

* * * 



Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !