14 februarie 2019

ADAM ȘI EVA. Povestire pe scurt (4)

roman de LIVIU REBREANU

Urmare la Adam și Eva (3)

I. NAVAMALIKA



Gianuka îi spuse lui Mahavira să se odihnească. A doua zi de dimineață să plece acasă la el. Tânărul se culcă afară, pe blana de leopard. Îi veniră în minte satul lui, copiii săi și Anuya. Nu se gândea însă decât cum să facă să o răpească pe Navamalika și să fugă departe cu ea.


Dimineață, Mahavira îi ceru cu umilință lui Gianuka să îl ia slugă în casa lui. Spuse că nu mai știa să ajungă acasă. Cu frica în suflet, Gianuka amână răspunsul. Mahavira părea cuminte și supus și nu se îndura să îl gonească.

La amiază, Gianuka se duse la palat cu o cutie de giuvaieruri comandate de rege pentru Navamalika. Revenit acasă, îi spuse lui Mahavira că lumea uitase de el. Fecioara Navamalika era iar veselă. Îl întrebase dacă nu cumva l-a văzut.
Timp de câteva zile, Mahavira stătu în casă. Află veștile din cetate de la Gianuka. Într-o zi acesta îi spuse că în ziua următoare Navamalika se va culca în patul regelui. Întâi se va scălda în apele sfinte ale Gangelui.

6

Mahavira plecă spre Gange și ajunse pe întuneric. Dimineață porni spre scăldătoarea regală. Își închipui că o va lua pe Navamalika de pe cărare și se vor afunda în tufișurile de pe malul Gangelui. O va duce apoi în codrii de pe Himalaya.
Poarta se deschise și apăru Navamalika, însoțită de femei și paznici. Tânărul se repezi și o luă în brațe, ea îi cuprinse gâtul cu brațele. Ostașii o smulseră pe Navamalika. Pe Mahavira îl doborâră  la pământ zdrobindu-l cu lovituri și îl legară fedeleș.

7

Pe la amiază, Mahavira era adus de ostași în cetate. Îl aruncară în temniță și îl legară în lanțuri. El nu simțea nimic, cu gândul doar la fericirea de a fi avut-o pe Navamalika în brațe.
La asfințit tânărul fu dus în fața regelui. El o căută din priviri pe Navamalika. Regele înțelese și, furios, porunci să i se scoată ochii. Călăul îndeplini osânda. Mahavira căzu în genunchi, cu două dâre de sânge pe obraji. Buzele lui șoptiră numele fetei. Regele auzi și porunci să i se taie limba. Și mai furios, porunci apoi să fie jupuit de viu și să fie dat hrană câinilor.
Seara, călăul arătă mulțimii pielea jupuită de pe trupul lui Mahavira. Îl înjunghie apoi cu un cuțit ascuțit. Ultimul gând fu la fecioara Navamalika.

*

Sufletul avu senzația că se înalță, apoi rămase o vreme între două lumi.

* * * 

Urmează Adam și Eva (5)


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Un comentariu:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !