18 februarie 2019

CITATE FAVORITE (99) ”În Arcadia” de Ben Okri (2)


La propunerea lui Lao, șeful, fiecare membru al echipei de cineaști încearcă să spună ce înseamnă Arcadia pentru el.
”Propr a spart gheața și a vorbit primul:
- Eu nu înțeleg povestea asta cu Arcadia...
Nu pot să înțeleg lucrurile pe care nu le văd. Nu înțeleg lucrurile pe care nu pot să le aud. Sunt un om practic. Ceva care nu se transformă în pâine nu mă interesează. Am copii de hrănit. Am o vârstă și urăsc să recunosc asta. Miracolele lui Iisus au un înțeles pentru mine când transformă apa în vin. Mi-ar prinde bine un vin. Rasa umană înțelege vinul. Înmulțirea pâinilor și a peștilor este minunată, de asemenea. Dar miracolul înmulțirii nu este o activitate normală și nimeni nu o mai practică în zilele noastre. Eu, personal, sunt interesat de bani și de satisfacție. Nu cred în plecarea spre locuri îndepărtate pentru a găsi idealuri și locuri mirifice și paradisuri care nu există... Nu-mi plac cei care caută. Sunt prea agitați și confuzi. Mai rău, sunt leneși. Nu vor să muncească. Vor remedii facile și miracole ușoare. Vor soluții imediate și complete pentru toate problemele lor. Tind spre fanatism. Se alătură cultelor și le abandonează. Renunță la slujbele lor, la relații, la case... Acești căutători se adună mereu, dar nu rămân împreună niciodată. Adună informații, dar niciodată nu integrează ceea ce au adunat într-o viață practică.
...Căutătorii sunt aroganți, crezând că știu mai multe decât părinții lor, că toate cunoștințele anterioare sunt inutile, că sistemul este inutil pentru că nu le oferă ușor lucrurile pe care le doresc. Căutătorii sunt foarte nesiguri, imaturi, nu acceptă faptul că trebuie să se așeze și să îmbătrânească ca toți ceilalți.
Nu, prieteni, eu sunt un om practic. Lumea trebuie înfruntată direct. Viața trebuie înfruntată cu hotărâre... Așadar, eu nu am o Arcadie proprie, doar o viață pe care încerc s-o trăiesc și încă una fără mult succes. Dar cel puțin eu nu fug de responsabilități alergând după vise.”
”Cu un tact și o intensitate liniștită, Jute a vorbit:
- Îmi place munca. Cred că munca este totul. Cred că munca este Arcadia. Cred că a avea de lucru, lucrul pe care îți place să-l faci, este cel mai bun lucru în viața unui om... Munca mă face să plutesc. Îmi place să fiu implicată în lucruri, să mă leg de oameni. Și dragostea este tot muncă. Dacă nu te străduiești pentru dragoste eșuează, se destramă...
... Nu mă înțelegeți greșit. Nu sunt dependentă de muncă sau de altceva. Ador vacanțele și cred că a călători, a vedea alte țări și tradițiile altor oameni, felul lor de viață, este un lucru minunat.  Dar la sfârșitul călătoriilor mă întorc la muncă, deoarece dacă nu ar exista nu știu ce aș face. Urăsc să fiu inutilă, să nu fac nimic, să trândăvesc. Cred și că ar trebui să fim mai atenți în ceea ce privește căutarea. Câteodată cel mai bun lucru este chiar în fața ta și tu nu-l vezi. Atunci îl pierzi. Cred că viața este simplă... Să te mulțumești cu ceea ce ai, cu prietenii pe care îi ai, cu dragostea pe care o ai, cu sănătatea pe care o ai, cu slujba ta, desigur. Așadar, dacă ar  fi ca eu să am o Arcadie, ar trebui să fie ceva simplu și ceva ce nu pot pierde niciodată.”
- Urmarea, aici -

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale. 
Înscrie în tabel numele tău și linkul postării tale. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac! 
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

12 comentarii:

  1. Cartea chiar este fantastica! Imbratisez punctul de vedere al lui Jute.
    Multe lucruri sunt in fata noastra si nu le vedem, pur si simplu pentru ca nu ne focalizam corect si ni se pare imposibil ca totul sa fie atat de simplu. Si atunci ne complicam si ne distantam de tinte.
    Multumesc, draga Zina! O saptamana excelenta! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, adesea alegem calea întortocheată în locul celei drepte și simple.

      Săptămână excelentă și ție, dragă Suzana!

      Ștergere
  2. Cand am citit primul fragment m-am intrebat cam cum ar fi Arcadia mea; nu am gasit raspuns. Acum ma intreb din nou... Cred ca viata e simpla si imi place viata simpla si munca nu se numara intre idealurile mele, dar nu-mi place sa trandavesc. :) Arcadia mea ar fi, probabil, o lume in care oamenii se ineleg, produc atat cat le este necesar, consuma cu masura si... contempla natura (aceasta nu e trandavie) :) traindu-si viata in armonie cu aceasta si cu ceilalti oameni. Cred ca-s foarte obosita si visez campii cu floricele unde stau intinsa si privesc norisorii alergandu-se pe cer. :))

    Iti doresc sa ai o saptamana minunata, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu pot decât să îți urez să îți găsești Arcadia!

      Săptămână excelentă, dragă Diana!

      Ștergere
  3. Jute are dreptate, nimic nu e mai apăsător decât să fii inutil, să nu faci nimic, să nu muncești...Hm,la urma urmei, să fii întreținut, lucru care duce la lipsa independenței.
    Îți doresc o săptămână cât mai frumoasă, Zina dragă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ca paraziții...

      Săptămână fumoasă și ție, dragă Mirela!

      Ștergere
  4. ..."Si dragostea e tot munca.Daca nu te straduiesti pentru dragoste,
    se destrama..."Intelepte ganduri,totul e sa le urmarim in faptele
    noastre.
    Sa te bucuri de soare,draga Zina!

    RăspundețiȘtergere
  5. Se poate teoretiza orice mod de viata. Unii, cum ar fi cineastii, pot fi chiar convingatori...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se poate teoretiza orice, până la urmă. Important e să trecem teoriile prin filtrul sufletului și minții noastre.

      Numai bine!

      Ștergere
  6. Sărut mâna, doamna Zina! Când am citit săptămâna trecută titlul acestei cărți, pe care ne-ați propusă spre lectură, m-am tot gândit că am mai auzit despre acest autor undeva. Căutând prin bibliotecă, am găsit puse mai într-o parte, cărțile pe care le-am cumpărat acum peste 10 ani din coleția Cotidianul. Și ce credeți, cartea despre Arcadia era printre ele, așteptând să-i vină rândul spre a fi citită! M-am bucurat foarte mult să o găsesc, dar m-am și întristat că au trecut atâția ani și multe dintre cărțile cumpărate atunci nu am apucat încă să le citesc. A fost o ideea bună, aceea de a publica titluri și autori din perioada contemporană, o literatură foarte interesantă, despre care nu am învățat la școală, pe vremuri.
    Foarte interesant fragmentul ales pentru această săptămână. Căutătorii și... muncitorii! Da, omul trebuie să știe să fie util, să facă, să creeze, să își aducă aportul său la tot ceea ce se face în lumea asta, pentru creșterea și progresul omenirii.
    Numai bine vă doresc și zile frumoase! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult că ai găsit cartea! Chiar sunt curioasă care vor fi impresiile tale, Alex!

      Sănătate și numai bine!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !