11 februarie 2019

CITATE FAVORITE (98) ”În Arcadia” de Ben Okri (1)



Aparent cu un subiect liniar, romanul lui Ben Okri este un izvor nesecat de meditații asupra lumii și  a vieții. O echipă de cineaști călătorește cu trenul de la Londra la Paris. Scopul, să toarne un film documentar despre Arcadia, ”un loc de o liniște rurală, un fel de grădină a Edenului, copilăria noastră universală pierdută.” Călătoria cu trenul ocupă aproape tot parcursul romanului, cu excepția finalului, ce are loc la Paris. 

În antichitate, în regiunea grecească Arcadia trăia un popor de păstori socotit fără prihană. Cu timpul, Arcadia a devenit în imaginația oamenilor, mai ales a artiștilor, un tărâm utopic, un liniștit rai pământesc cu oameni de o mare puritate sufletească. Este binecunoscută expresia folosită de Vergilius într-una dintre Bucolice: ”Et in Arcadia ego!” - Și eu am fost în Arcadia! Ea exprimă regretul după fericirea trăită cândva, apoi dispărută.
Cei șase membri ai echipei vor descoperi că, pentru fiecare dintre ei și pentru fiecare om, Arcadia înseamnă altceva.
” Lao stătea pasiv, uitându-se în paginile cărții lui Virgiliu, Bucolicele. Privea dincolo de semnele abstracte de pe paginile gălbui, undeva dincolo de cuvinte, la realitatea ce se ascundea în spatele acestora, dar nu în ele. Se gândea ce proces magic este scrisul... Se gândea cum creează cuvintele lumile interioare, lumile care îmbogățesc lumea exterioară. Și cititul este un proces magic, o traducere, un proces al creației psihice sau o distrugere. O interpretare. O legătură. În timp ce citea, simțea provocarea de a amplifica, ca sub o lupă, ceea ce era ascuns în text... Așadar, lectura este un stimulent al imaginației, al inteligenței, al umanității, al sensibilității celui care citește. Lectura bună este la fel de creativă, rară și satisfăcătoare ca și scrisul bun. Lao simțea că lumea era aproape la fel ca lectura. Viața, lumea, societatea, realitatea, istoria, sunt texte pe care învățăm la nesfârșit să le citim mai bine. Unele semne sunt mai greu de citit, și avem nevoie să învățăm mai mult pentru a fi capabili să le înțelegem. Unele texte sunt mascate și le interpretăm greșit sau nu le vedem deloc. Altele sălășluiesc într-o ascundere tăcută, printre lucrurile cele mai simple, și totuși sunt legate de cele mai profunde lucruri. Cât de viu, și liber, și luminat trebuie să fie acela care este capabil să citească textele vieții și textele cărții! se gândea Lao în timp ce privea paginile cărții.” 
- Urmarea, aici -

În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale. 
Înscrie în tabel numele tău și linkul postării tale. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac! 
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

16 comentarii:

  1. M-ai facut curioasa!
    Trebuie sa gasesc ceva prin librariile de aici oentru ca am gasit o gramada de recezii despre aceasta carte!
    Multumesc de recomandare!
    Iti doresc o saptamana placuta! Am înteles ca la voi este un pic primavara ... de miercuri vine si la mine ... sper! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ella, caută cartea, merită!
      Săptămână primăvăratică îți doresc!

      Ștergere
  2. Este o carte nemaipomenita. N-am citit-o, dar fragmentul citit mai sus ma determina sa fac o astfel de afirmatie. :)
    Ideea ultimei fraze imi place foarte mult! Ma face sa-mi doresc sa fiu un bun cititor.

    Iti doresc sa ai o saptamana frumoasa, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce va urma îți va confirma părerea, cred.

      Săptămână excelentă, dragă Diana!

      Ștergere
  3. Imi place subiectul. Este mult peste deosebit...
    In ce editura a aparut cartea? De abia astept continuarea!
    O saptamana minunata, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea a apărut în editura Univers și a fost distribuită cu ziarul ”Cotidianul” în anul 2007.

      Săptămână excelentă, Suzana!

      Ștergere
  4. “Et in Arcadia ego!” ...Nu, eu n-am fost în Arcadia și tocmai de aceea aș vrea să mă întâlnesc cu cartea aceasta, pe care n-am citit-o, dar pentru care mi-ai stârnit curiozitatea și îți mulțumesc.
    O săptămână armonioasă precum ținutul Arcadiei, Zina dragă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O, mulțumesc pentru o urare atât de frumoasă! Asemenea și ție, dragă Mirela!!

      Ștergere
  5. Cred ca s-a pierdut comentariul.
    Mi-au placut mult ideile din carte. Nu am reusit sa-mi dau seama cand a aparut sau editura? Oricum o sa o caut. Astept cu placere continuarea.
    O saptamana excelenta, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu s-a pierdut. Am intrat eu târziu pe site, scuze!

      Săptămână excelentă! ☺

      Ștergere
  6. Cu multi ani in urmă, am auzit de la bătrânii acelor ani povesti despre unii care "citesc semnele timpului".
    Modul ideal este să poti interpreta corect atat textele vietii cât si textele cărtilor...
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mulțumiri pentru recomandare, doamna Zina. Fragmentul pe care ni l-ați oferit ne-a făcut sigur curioși să căutăm cartea, pentru a o citi. Mă gândeam că... fiecare om are „Arcadia” lui, lumea cea minunată a amintirilor neprețuite...
    Toate cele bune și zile frumoase! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa este, Alex, lumea amintirilor poate fi Arcadia multor oameni.☺

      Sănătate și numai bine!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !