30 ianuarie 2019

MATILDA. Povestire pe scurt (11)

roman de ROALD DAHL

Urmare la Matilda (10)

Povestea domnișoarei Honey

Matilda o întrebă brusc pe domnișoara Honey dacă este plătită prost la școală. Profesoara îi spuse că e plătită ca toți ceilalți, dar trăiește în această sărăcie dintr-un anumit motiv. Nu vorbise cu nimeni despre asta, dar acum voia să i se destăinuie ei.


Domnișoara Honey avea 23 de ani. Se născuse într-o casă mare și frumoasă din acel sat. Tatăl ei fusese doctor. Mama ei murise când ea avea numai doi ani. Tatăl a chemat-o pe mătușa fetei, sora soției sale, să aibă grijă de casă și de copil. Cum era necăsătorită și nu avea alte obligații, mătușa domnișoarei Honey venise.
Pe când fetița avea cinci ani, tatăl ei murise pe neașteptate. Mătușa devenise tutorele ei legal și transformase viața fetiței într-un coșmar. De-a lungul anilor a dominat-o și a călcat-o în picioare, transformând-o în sclava ei. Îi luase și casa, arătând acte pe care le-ar fi făcut tatăl fetei. Când a terminat școala, la 18 ani, domnișoara Honey s-a dus la un colegiu care pregătea profesori.
După ce deveni profesoară, domnișoara Honey fu obligată să plătească pentru tot ce se cheltuise pe hrana ei, pe îmbrăcăminte și încălțăminte. Semnase o hârtie astfel încât, timp de zece ani, salariul tinerei să meargă direct în contul de la bancă al mătușii. Ea primea numai o liră pe săptămână.
În urmă cu doi ani, domnișoara Honey descoperise această căsuță. O închiriase de la proprietarii ei, niște țărani, cu 10 pence pe săptămână. Într-o seară îi spusese mătușii că se mută, își luase puținele lucruri și plecase. De doi ani nu cumpăra de mâncare decât lapte, ceai, pâine și margarină. În rest, mânca de prânz la școală. Nu avea pat, nu avea cu ce să încălzească iarna decât cu primusul, dar era mulțumită.
Matilda se îndoi că tatăl fetei ar fi putut să-și dezmoștenească copila și să lase casa mătușii. Domnișoara Honey spuse că nici nu se găsise vreun testament. Mătușa arătase doar o hârtie pe care ar fi scris-o tatăl ei și i-ar fi lăsat casa mătușii în schimbul grijii de a o crește.
Fetița o întrebă pe profesoară de ce nu a apelat la niște avocați. Tânăra răspunse că nu ar fi avut cu ce să îi plătească. Pe de altă parte, mătușa are foarte multe relații în societate. Matilda o întrebă cine este mătușa și află că este domnișoara Trunchbull.

* * * 

Urmează Matilda (12)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă ! 

8 comentarii:

  1. Mulțumesc pentru lectura oferită,mi-a plăcut!
    Zi minunată îți doresc,dragă Zina!
    Te îmrățișez cu mare drag și mulțumesc de vizită!

    RăspundețiȘtergere
  2. Oh my gosh, numai neamuri sa nu ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cartea nu am citit-o, dar filmul este grozav. Danny de Vito joacă magistral, ca de fiecare dată, cu un umor irezistibil.
    O temă foarte interesantă: copii și educația.
    Numai bine, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Temă interesantă și mereu actuală, căci crește exponențial numărul părinților de genul acesta. :(

      Numai bine, Alex!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !