31 ianuarie 2019

MATILDA. Povestire pe scurt (12)

roman de ROALD DAHL

Urmare la Matilda (11)

Numele

Uluită, Matilda întrebă de două ori dacă domnișoara Trunchbull este mătușa domnișoarei Honey. Profesoara confirmă și nu voi să-și amintească la ce chinuri o supusese mătușa ei. Spuse că, de fapt, veniseră acasă ca să vorbească despre puterile Matildei. Propuse chiar să facă, cu prudență, niște experiențe.


Fetița spuse că vrea să meargă acasă, să se gândească la tot ce aflase în acea după-amiază. Profesoara o conduse până la poarta casei familiei Wormwood. La despărțire îi spuse Matildei că o roagă să uite tot ce îi povestise.
Matilda spuse că nu va mai discuta acel subiect, după ce îi va răspunde la trei întrebări. Domișoara Honey răspunse la întrebările legate de ce nume purtau eroii povestirii sale. Astfel, fetița află că mătușa îi spunea Magnus tatălui domnișoarei Honey, el îi spunea ei Agatha și amândoi o numeau Jenny pe domnișoara Honey.
Cele două se despărțiră și domnișoara Honey plecă întrebându-se ce o fi în mintea Matildei.

Exercițiul

Matilda nu găsi pe nimeni acasă. Luă o țigară de foi dintr-un sertar al tatălui ei și se încuie la ea în dormitor. Își făcuse un plan cum să o ajute pe domnișoara Honey. Succesul depindea de capacitatea ei de a mișca un obiect cu greutatea țigării de foi.
Fetița așeză țigara de foi pe măsuța de toaletă, de pe care îndepărtase toate obiectele. Se așeză la capătul îndepărtat al patului și privi concentrată la țigară. Când simți că ochii i se încălzesc și că i s-a adunat o mare putere în ei, șopti ”Mișcă!”. Țigara se mișcă și căzu de pe măsuță.
Bucuroasă că mersese atât de repede, fetița puse țigara la loc pe măsuță. Trebuia neapărat să poată să o și ridice. Își concentră din nou privirea pe ea și șopti ”Ridică-te!” Un capăt al țigării se ridică încet la vreo trei centimetri deasupra mesei. Îl menținu așa vreo zece secunde, apoi cazu înapoi pe masă. După o oră de exerciții, Matilda reuși să ridice țigara la 30 de centimetri înălțime și să o mențină în aer timp de un minut. Fetița se simți apoi extrem de obosită și căzu într-un somn adânc.
În miercurea următoare, după o săptămână de exerciții, Matilda putea să ridice cu ușurință țigara în aer. Putea și să o miște acolo în orice direcție dorea. Acum putea să-și pună planul în aplicare. 

* * * 

Urmează Matilda (13)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă ! 

4 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !