12 decembrie 2018

NICUȘOR. Povestire pe scurt (1)

povestire de IOAN ALEXANDRU BRĂTESCU-VOINEȘTI

La marginea orașului se afla o grădină mare, cu verdeață multă și un iaz umbrit de sălcii. Prin această grădină era drumul lui conu Mișu când ieșea în oraș.
Într-o zi din primăvara trecută, conu Mișu trecea prin grădină. A auzit o privighetoare și s-a aplecat spre tufișul din care cânta.
Jos, în tufiș, se afla un băiețaș. Acesta i-a făcut semn să tacă și i-a arătat privighetoarea.
Conu Mișu a stat multă vreme, privind când păsăruica ce cânta, când copilașul care zâmbea fericit. La o mișcare, pasărea și-a luat zborul. Băiețașul, drăgălaș cu vorbirea lui peltică, i-a spus că pasărea va veni îndărăt, fiindcă era a lui. O văzuse și sora lui, Lenuța.
Copilul a mai spus că are șase ani și îl cheamă Nicușor și că tatăl lui este Ioniță, om de serviciu la casierie. Conu Mișu i-a dăruit doi bani ca să-și cumpere covrigi. De atunci cei doi au rămas prieteni.
Din când în când, conu Mișu îl striga pe Nicușor prin grădină și îi dădea un ban. Îi dădea și Lenuței, pe care o vedea mereu venind din târg cu o pâine și un clondir greu. Îi cunoștea acum și pe părinții lor.
Nicușor nu era primit în curtea lui conu Mișu, să se joace cu copiii lui. Privea și el din grădină, prin crăpăturile gardului. Așa văzuse locul de joacă al copiilor, terasa unde mâncau boierii vara, grădina de poame, curtea păsărilor și doi câini mari legați în lanțuri puse pe sârmă.
* * *
A trecut o vreme. În ajunul Crăciunului, la curtea lui conu Mișu este agitație mare. Sosesc musafirii la Pomul de Crăciun, la care sunt invitați toți copiii prietenilor. În salon, bradul împodobit așteaptă să fie puse în jur cadourile, fiecare cu o carte de vizită pe care este trecut numele copilului. Conu Mișu și ceilalți bărbați încă nu au sosit de la club.

Sursa foto

Urmează Nicușor (2)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

6 comentarii:

  1. O lectura atat de draga in copilarie! Aveam o carticica din colectia "Biblioteca scolarului" si ce frumoase lucruri mai citeam in ea... Asa ce mult ma bucur ca regasesc aici, pe pagina dvs, lecturile dragi ale copilariei...
    Sarut mana! :-)

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !