13 decembrie 2018

NICUȘOR. Povestire pe scurt (2)

povestire de IOAN ALEXANDRU BRĂTESCU-VOINEȘTI

Urmare la Nicușor (1)


Alături, la casierie, se află Nicușor. Mama și Lenuța sunt la cucoana casierului, să ajute la gătit. Tata e la cârciumă. Nicușor e singur și se gândește că dimineață văzuse omul care adusese la curte bradul, apoi băieții de la cofetărie cu tăvi încărcate și un băiat de la librărie cu tot felul de cutii.
Băiețașul știe ce înseamnă toate acestea. Anul trecut de Crăciun fusese cu mama la farmacie. Prin ușa întredeschisă a odăii de alături văzuse bradul împodobit. Mama îi spusese că seara e și mai frumos, fiindcă se aprind lumânărelele.
Nicușor ar vrea să vadă și el pomul de la conu Mișu. Se gândește să-i iasă înainte și să-l roage să-l lase și pe el să vadă puțin pomul. Și săniile apar și băiețașul iese înaintea saniei lui conu Mișu. Numai că acesta strigă la el și îi spune aspru, ca unui câine, să plece acasă.
Copilul nu se duce acasă. Se uită printr-o crăpătură a gardului, apoi prin alta, dornic să vadă bradul. Nu se vede. Își dă seama că ar putea să-l vadă de pe terasa unde mănâncă boierii vara. Da, dar acolo sunt câinii. Își face socoteala că trebuie să fie legați, ca să nu muște musafirii. Se duce cu grijă și găsește un loc unde nu era lăsată perdeaua. Vede bradul și podoabele și jucăriile. Vede apoi cum pătrund pe ușă copiii fericiți. Sunt așezați în jurul bradului, ca să cânte. Când să înceapă, se aude un lătrat gros și se aude un țipăt de copil. Bărbații se reped afară și gonesc câinele. Lângă fereastră zace fără cunoștință Nicușor.
* * * 

Conu Mișu se frământă toată noaptea. Înțelesese prea târziu de ce îi ieșise copilul în cale. Are remușcări că l-a gonit cu asprime. E mulţumit că l-a dus acasă şi l-a îngrijit, că a dus o mulţime de jucării şi de bunătăţi pentru el şi pentru Lenuţa. E hotărât ca a doua zi să meargă la casierie să vadă cu ochii lui cum se simte copilul, aşa că acum poate să adoarmă liniştit.

Sfârșitul povestirii pe scurt a povestirii ”Nicușor”

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !


După același autor, ai putea să mai citești și alte povestiri pe scurt: 

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu

    Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !