17 decembrie 2018

CITATE FAVORITE (92) Originea unor expresii (1)


Am publicat până acum la ”citate favorite” un noian de proverbe și adesea m-am întrebat care este originea lor, ce întâmplări au făcut ca ele să apară și să se păstreze.
 Cel mai mult m-a intrigat ”De curiozitate a murit pisica”, proverb englez ce a devenit expresie răspândită în lumea întreagă.
Evident, acest proverb ne previne asupra consecințelor grave pe care le poate avea curiozitatea (nu și cea științifică!).
Am aflat că prima formă a proverbului, ”Grija a omorât pisica” a apărut într-o piesă de Ben Jonson din 1598. Shakespeare acolo a întâlnit-o, el, care și-a câștigat pâinea și ca actor. Nu numai că a întâlnit-o, dar a și folosit-o în piesa  lui, ”Mult zgomot pentru nimic”,  din 1599.
După trei secole, proverbul este consemnat în aceeași formă de E.C.Brewer în ”Dicționar de proverbe”.
Iată însă că în 1868, într-un ziar irlandez proverbul apare sub forma actuală, ”Curiozitatea a ucis pisica” și așa rămâne. Un articol din Washington Post din 1916 îl folosește chiar ca titlu și îl ilustrează cu pățania unei pisici. Curioasa a vrut să vadă ce se află în horn, a intrat pe gura căminului de la parterul casei, s-a cățărat prea sus și a rămas înțepenită acolo. Alarmată de urletele pisicii, stăpâna a chemat un coșar care a fost nevoit să dărâme hornul. Pisica a căzut odată cu dărâmăturile, și-a fracturat coloana vertebrală și a murit în câteva minute.
Desigur, omului curios nu i se poate întâmpla chiar așa ceva, dar nici mari bucurii ori satisfacții nu dobândește. 
Am citit cu mare plăcere alte proverbe și expresii în care sunt implicate pisicile, precum  și explicarea lor, într-un articol al Dianei pe care vi-l ofer și vouă. https://diana-kundalini.blogspot.com/2015/02/pisica-in-expresii.html
Dacă vi s-a părut interesant, voi mai căuta explicații despre originea unor expresii și proverbe și le voi publica aici. 


În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale. 

Înscrie în tabel numele tău și linkul postării tale. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac! 
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

13 comentarii:

  1. Multumesc pentru mentionarea articolului, Zina draga! Am dat fuga si am completat cu trimiterea spre aceste explicatii amanuntite. :)
    Sunt topita dupa "originea expresiilor" / "originea proverbelor"! :) Din punctul meu de vedere, cu cat mai multe explicatii cu atat mai bine. :)
    Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu îți mulțumesc pentru articolul tău, dragă Diana, fiindcă și mie îmi place să cunosc originea expresiilor și proverbelor. Uneori aflu povești uimitoare.

      Săptămână minunată și ție!

      Ștergere
  2. Imi place ideea si cochetam si eu cu ea, dar nu am materializat gandul.
    Sunt anumite proverbe a caror origine poate chiar ar modifica sensul actual!
    Multumesc, draga Zina!
    O saptamana cu spor la pregatirile pentru Craciun!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar ce ne-am face dacă n-am încerca să aflăm ce e dincolo de ceea ce vede oricine, oricând?!Pe lângă alte calități pe care le au, și de aceea iubesc eu pisicile, că nu se mulțumesc să privească un dulap, ci vor să afle ce e dincolo de ușile lui și să cotrobăie, da de găsesc vreun șoricel! Cât despre pisica citată, din horn, poate simțea miros de mâncare sau auzea un zgomot asemănător cu cel făcut de șoareci. Interesantă originea expresiei, se știe că sunt animăluțe inteligente și curioase, de aceea se bagă și în cutii, pungi, dulăpioare, peste tot și poate de aceea experții spun, iată, că 80% din populația lumii este pisicofilă, ca să traduc aproximativ, adică iubește pisicle și ar dori, dacă nu au încă, să dețină măcar una! Eu le ador, doar știi! Și-mi plac și cățeii, dar nu am curte pentru ei…încă!
    O săptămână frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De când o am și eu pe Pisy, mă delectez cu toate curiozitățile ei!

      Săptămână frumoasă și ție, dragă Mirela!

      Ștergere
  4. De când (tot) incerc să invăt engleza, citesc cu interes despre originea cuvintelor si expresiilor.
    Sănătate si spor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Un articol foarte interesant. Felicitări pentru idee, doamna Zina! Sunt atâtea proverbe, zicători și expresii celebre, ale căroro origini nu le mai cunoaște aproape nimeni. Și tocmai istoria lor le face mai interesante, mai valoroase. Am aflat multe lucruri interesante și astăzi. Mulțumiri și... să aveți numai zile frumoase! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Alex! O să mai caut astfel de istorii. ☺

      Săptămână excelentă!

      Ștergere
  6. Sunt explicatii in limba româna pentru multe proverbe, dar eu am generalizat. Azi am aflat ca
    notiunea de "drona", cu sens de elicopter telecomandat, exista in limba engleza din anul 1946.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că nu doar noțiunea există demult, ci și obiectul în sine...

      Ștergere
  7. Foooooarte foarte interesant! Eu vreau sa mai citesc astfel de articole <3.
    Ma gandesc ca si unui om i se poate intampla daca e foarte curios sa vada cum iese Mos Craciun pe horn :))). Glumesc desigur. Si acum mi s-a facut dor sa vad Singur Acasa :O. Hahahaha

    Pupici cu drag <3

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !