20 octombrie 2018

D-ALE CARNAVALULUI. Povestire pe scurt (6)

comedie de ION LUCA CARAGIALE

Urmare la D-ale carnavalului (5)


Pe întuneric, intră Mița, apoi Didina. Femeile se aud una pe alta și Didina aprinde lampa. Se prezintă fiecare, cu mânie reținută, și fiecare afirmă că se află la amantul său. Se reped una la alta să se ia la bătaie.
Tocmai atunci intră Nae Girimea. Le desparte și le împinge pe câte un scaun. Ele leșină și el încearcă să le facă să-și revină. Își revin amândouă în același timp și vor să sară iar la bătaie. Nae le strigă că vin Pampon și Crăcănel, îi scosese el de la secția de poliție și rămăseseră să cumpere vin și mezeluri. El le întreabă dacă vor să-i piardă și niciuna nu vrea. Se tem însă că au aflat de trădarea lor. Nae le duce în odaia din dreapta să le spună ce au de făcut.
Iordache, obosit, cade pe un scaun. Intră Pampon și Crăcănel, cu băutură și mâncare. Îi reproșează lui Iordache că i-a considerat pungași. Întreabă de Nae și tocmai atunci acesta apare.
Cei doi îi strâng mâna cu veselie și apreciere, bucuroși că îi lămurise cum stăteau lucrurile. Nae le spusese că el este Bibicul, că Mangafaua este unchiul iubitei sale și că biletul iubitei sale ajunsese la Didina fiindcă înfășurase cu ele două borcănele cu cremă pe care ea le cumpărase de la prăvălia lui.
Sosesc și cele două dame, Mița și Didina, îmbrăcate în haine obișnuite. Se prefac că sunt foarte supărate pe Crăcănel, respectiv pe Pampon, că au plecat de acasă de dimineață și acum îi găsesc în haine de carnaval. Cei doi încearcă să se justifice, când intervine Nae Girimea și invită pe toată lumea la masă, în odaia din dreapta.
Apare și Catindatul și, în timp ce toți se miră de cât de bine îl curățase spițerul, Nae îi dă întâlnire Didinei a doua zi la cinci. Mița observă că au șușotit și îl întreabă ce au vorbit. El o potolește, dându-i întâlnire tot a doua zi, dar la ora opt. În timp ce se îndreaptă toți spre masă, Catindatul pune mâna la falcă și țipă că iar l-a apucat durerea de măsea. Iordache ia o foarfecă mare și vine clănțănind cu ea spre Catindat. Acesta spune că i-a trecut și pleacă toți veseli să se ospăteze.

Sfârșitul povestirii pe scurt a comediei ”D-ale carnavalului”

Citește textul întreg !

Alte povestiri pe scurt după piesele lui Ion Luca Caragiale
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

3 comentarii:

  1. O operă de un umor colosal! Văzută „pe viu”, pe scenă, piesa este un izvor de râs și veselie.
    Mult succes, doamna Zina, în tot ceea ce faceți pentru promovarea lecturii în rândul școlarilor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Caragiale a fost geniul umorului și satirei în literatura noastră. Cred că a fost întotdeauna mai percutant decât povestioarele moralizatoare.

      Mulțumesc, Alex! M-aș bucura să promovez lectura nu numai în rândul școlarilor, fiindcă tare puțini adulți citesc, vezi statisticile și sondajele.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !