18 octombrie 2018

D-ALE CARNAVALULUI. Povestire pe scurt (5)

comedie de ION LUCA CARAGIALE

Urmare la D-ale carnavalului (4)


ACTUL III

Didina, Nae și Iordache intră pe întuneric în salonul de frizerie al lui Nae Girimea. Iordache aprinde lampa pe bâjbâite. Toți trei își scot măștile și le aruncă pe masă. Iordache încuie ușa pe dinăuntru, apoi adeverește că Mița i-a aruncat vitriol în ochi Catindatului.
Nae e disperat că nu poate scăpa de Mița, Didina e disperată că va ajunge prin gazete și va afla Pampon. Iordache le spune să tacă, fiindcă se aude o birjă. Birja oprește chiar în fața casei.
Iordache scoate chei din broască, iar Didina stinge lampa. Pampon și Crăcănel strigă de afară să deschidă, altfel sparg ușa. Iordache le spune să iasă repede, că i-a venit o idee și toți ies prin odaia din dreapta.
Ceilalți forțează ușa și intră. Catindatul aprinde un chibrit și își dă seama că sunt la salonul de frizerie. Încep să se certe, reproșându-i Catindatului că a schimbat costumul cu turcul, apoi că s-a apucat să tachineze. Descoperă apoi că sticla lămpii este fierbinte și măștile aruncate pe masă. Acum sunt siguri că cei urmăriți fuseseră aici. Pampon vede ușa odăii din dreapta și se repede, urmat de Crăcănel și Catindat.
Intră în prăvălie Iordache, în haine obișnuite, urmat de Ipistat (comisar de poliție) și doi sergenți. Se plânge că au intrat hoții și au vandalizat prăvălia. Se aude zgomot în odaia din dreapta și sergenții îi înhață pe Pampon și Crăcănel. Catindatul rămâne ascuns în odaie și Iordache intră după el.
Ipistatul îi întreabă pe cei doi ce caută acolo. Iordache, cu gura mare, spune că sunt pungași și să-i ia la secție. Sergenții îi scot afară, iar Iordache rămâne o clipă singur, apoi apare Catindatul, foarte sfios.

Iordache îl întreabă dacă îl doare obrazul de la vitriol și Catindatul îi spune că nu fusese vitriol, ci doar cerneală violetă. Atunci Iordache îi propune să-l ducă la un spițer să-i scoată petele și cei doi pleacă, după ce Iordache stinge lampa.

* * * 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !