11 august 2018

NĂPASTA. Povestire pe scurt (1)

dramă de ION LUCA CARAGIALE

Într-un sat de munte, între Dragomir cârciumarul, Gheorghe învățătorul, Ion ocnașul și Anca, soția lui Dragomir, are loc o dramă cu deznodământ fatal.

Actul I

În cârciumă se află, așezați în jurul mesei, Dragomir, Gheorghe și Anca. Gheorghe citește dintr-o gazetă, în timp ce Anca lucrează.
Cei trei comentează știrea că dispăruse un nebun de la ocnă, după nouă ani de detenție pentru crimă. Soldatul ce îl păzea afirmase că nebunul ar fi căzut în ocna părăsită.
Din discuție reiese că Dragomir îl socotea nevinovat. Îl văzuse pe nebun la proces, fiindcă făcuse parte dintre jurați. Anca e mirată că Dragomir nu îi spusese asta până acum. Bărbatul ei motivează că nu îi spusese ca să nu înceapă să-l bocească pe primul soț, Dumitru.
Dragomir îl întreabă pe Gheorghe dacă e adevărat că după zece ani un om poate mărturisi o crimă făptuită și să fie iertat de pedeapsă.  Învățătorul nu știe termenul, dar știe că există așa ceva. Anca aude și, plângând, spune că nu este o lege dreaptă. Furios, bărbatul ei o acuză că plânge mereu după primul ei bărbat și o întreabă de ce s-a mai măritat a doua oară.
După ce Anca iese din încăpere, Gheorghe îl mustră pe Dragomir că e prea aspru cu femeia lui. Dragomir îi spune că, de opt ani de când o luase de nevastă, ea este cu gândul numai la Dumitru. Femeia intră din nou și îl privește fix pe bărbatul ei. Furios, acesta o smucește de mână și afirmă că ea crede că el îi omorâse primul bărbat. Ea îi spune că este nebun și Dragomir iese foarte tulburat.
Rămas singur cu Anca, Gheorghe îi amintește femeii că o iubește. Ea îl respinge și bărbatul îi spune că s-a hotărât să plece din sat. Lumea simțise că o iubește și că era prieten cu Dragomir numai ca să o vadă mai des. El nu voia să se facă de râs și nu mai putea să trăiască așa.
Anca plânge și îi spune că îi va fi dor de el, fiindcă dragostea lui îi dăduse putere să îndure viața. O mai sprijinise și gândul că el ar fi putut să facă o jertfă mare pentru ea cândva. Când bărbatul se îndreaptă spre ieșire, femeia îl cheamă înapoi, schimbă tonul și îi spune că și ea îl iubește, dar nu poate fi a lui decât după ce va muri Dragomir. Îl cheamă să vină înapoi după ce Dragomir se va întoarce beat și va adormi. Ea avea să pună lampa în fereastră ca semnal.

* * *

Sursa foto
Urmează Năpasta (2)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !