16 octombrie 2018

D-ALE CARNAVALULUI. Povestire pe scurt (3)

comedie de ION LUCA CARAGIALE

Urmare la D-ale carnavalului (2)

ACTUL II


Aflat în bufetul unui bal mascat de mahala, Catindatul, în costum de carnaval și cu masca scoasă, bea rom. Cheamă chelnerul și, până vine acesta, își spune că se magnetizează așa cum îl învățase un coleg ca să-i treacă durerea de măsea. Chelnerul îi aduce al cincilea rom, Catindatul îl bea și, cam amețit, hotărăște să le tachineze pe toate damele din bal.

Intră Didina, în costum militar polonez, cu un pompon mare la căciulă. Femeia se așează la o masă și comandă o bere. În așteptare, își spune că Nae n-a apărut încă, deși îi trimisese un bilet să-l tirmită pe Pampon să joace cărți, iar ea să vină la bal.

Catindatul intră în vorbă cu ea și cuvintele lui o fac pe Didina să creadă că a recunoscut-o. Iese repede și îi cade pomponul de la căciulă. Catindatul îl vede, îl ia și se duce după ea, bucuros că abia acum va putea să o tachineze mai bine.

Intră în bufet Crăcănel, costumat și el. Recapitulează cu glas tare ce aflase despre Iancu Pampon și Didina Mazu. Hotărăște să îl caute pe Pampon în bal și să-l întrebe pentru ce îl bătuse. Gândindu-se că poate este mascat, își propune să le șoptească tuturor bărbaților la ureche că el este Bibicul.

Didina intră din nou, urmărită îndeaproape de Catindat. El îi cere insistent un dans, ea îi repetă că așteaptă pe cineva. Ca să scape de el, îi spune să o aștepte acolo, că revine imediat. El îi spune să revină, că nu poate pleca fără Pampon. Didina crede că a recunoscut-o și iese cu gândul să-și schimbe costumul.

Crăcănel, care a auzit, dar nu a înțeles nimic, se dă pe lângă Catindat și îi șoptește ”Eu sunt Bibicul, nene Iancule”. Catindatul spune că nenea Iancu e frate-său, Crăcănel spune că fratele lui e o canalie. Catindatul spune că nenea Iancu e la Ploiești, Crăcănel spune că e la București. Catindatul sare și iese cu gândul să-și schimbe costumul, ca să nu îl prindă frate-său, Crăcănel se ia după el.
Intră în bufet Mița, îmbrăcată într-un domino albastru. Comandă un vermut, pe care îl bea pe nerăsuflate. Apare Iordache, în costum de turc. Femeia crede că e Nae Girimea și se repede la el. Iordache își scoate masca, apoi spune că Nae n-a venit. Ea îl contrazice, iar el recunoaște că a venit, dar îi spune că a venit la bal și Crăcănel, pe care îl credea la Ploiești.
Apare și Crăcănel. Mița îl vede și iese repede, gândind că trebuie să-și schimbe costumul, fiindcă Crăcănel îi cunoștea domino-ul. Crăcănel se dă pe lângă Iordache, numindu-l ”nenea Iancu”. Iordache îi spune la nimereală că nenea Iancu este în bal.
Venind la bufet Nae Girimea, Iordache îl anunță că Mița și Crăcănel sunt și ei aici. Apare Catindatul, speriat că nenea Iancu l-ar putea recunoaște după costum. Din vorbă-n vorbă, cei trei hotărăsc  să schimbe costumele între ei și pleacă la cabinetul de toaletă.

* * * 

6 comentarii:

  1. nu pot sa zic decat atat... Caragiale nici daca traia acum nu era atat de actual!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc pentru lectură,dragă Zina!
    O săptămână frumoasă îți doresc!
    Te îmbrățișez și mulțumesc de vizită!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !