17 octombrie 2018

D-ALE CARNAVALULUI. Povestire pe scurt (4)

comedie de ION LUCA CARAGIALE

Urmare la D-ale carnavalului (3)


Intră în bufet Pampon. Își reamintește că Mița îi lăsase un bilet la cafenea, în care spunea că amantul ei se va întâlni la bal cu Didina. La început nu crezuse, dar după ce o căutase pe Didina și n-o găsise, aflase de la slujnică faptul că aceasta plecase de acasă îmbrăcată în costum de polonez. Venise la bal hotărât să-l bată rău pe Bibicul.

Chiar atunci intră Crăcănel și se dă pe lângă el spunând ”eu sunt Bibicul, nene Iancule”. Pampon îi cere fioros socoteală pentru ce a amăgit o femeie. Crăcănel spune că el n-a amăgit nicio femeie, ele l-au amăgit pe el. Pampon vorbește despre biletul scris de Mița, cum că Mangafaua pleacă miercuri la Ploiești.

Cuprins de bănuieli, fiindcă el fusese miercuri la Ploiești, Crăcănel cere să vadă biletul. Recunoaște scrisul și îi spune, sfârșit, lui Pampon că Mangafaua este el și că este a opta oară când este înșelat de o femeie. După ce-i povestește lui Pampon numai ultimul caz în care fusese înșelat, acesta revine la subiectul lor. Spune că trebuie să-l caute pe Bibicul, care îi înșelase pe amândoi.

Apar Mița, în costumul de polonez al Didinei, și Iordache, în costumul de cazac al lui Nae Girimea. Amândoi au măștile pe față. Mița crede că e Nae și îi spune amenințător că a luat altă sticluță cu vitriol. Când aude asta, Iordache își scoate masca și îi spune că Nae a plecat demult din bal.

Cei doi îi văd pe Crăcănel și Pampon în fundul sălii și își pun repede măștile. Pampon îi spune lui Crăcănel că sunt Didina cu Bibicul și se reped la Iordache. Mița se apropie pe furiș de Pampon și îi spune că acela nu e Bibicul, că Bibicul este costumat în turc. Pampon îi spune lui Crăcănel și acesta îl lasă pe Iordache să scape și să fugă. Mița, Crăcănel și Pampon ies și ei în bal.

Apar Didina și Nae. Ea îi spune că a recunoscut-o cineva și de asta și-a schimbat costumul. Apare Iordache și le spune că Mița, Pampon și Crăcănel îi caută în tot balul, hotărâți să facă scandal. Vor să plece, dar apare Catindatul și face mare gălăgie că pleacă cu costumul lui. Ei îl iau la dans chiar acolo în bufet, ca să-l facă să uite de costum.

Intră Pampon, Crăcănel și Mița. Crăcănel îi somează pe toți să-și dea jos măștile. Mița stă cu sticluța pregătită. Catindatul abia apucă să dea masca jos și Mița crezând că e Nae, îi aruncă conținutul sticluței în față. Pampon și Crăcănel încep să-i dea bătaie, în timp ce Didina, Nae și Iordache dispar. 

* * * 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !