11 octombrie 2018

D-ALE CARNAVALULUI. Povestire pe scurt (2)

comedie de ION LUCA CARAGIALE


Mița sare ca arsă, cere biletul, se uită la el și îi spune nervoasă lui Pampon că ea este acea Mița care a scris biletul, iar omul care a fost la Didina este amantul ei.

Când să mai dea și alte lămuriri, apare Iordache. El o cheamă deoparte pe Mița și îi spune că vine concubinul ei, Mache Razachescu, poreclit Crăcănel. Didina trece din nou în odaia alăturată.
Crăcănel intră și întreabă de dl. Nae. Iordache îi spune că nu e acolo, să revină mai târziu, dar Crăcănel se așează și spune că îl așteaptă. Văzând că Iordache ar vrea să scape de el, Pampon îl îndeamnă să plece. Iordache, văzând că tot nu pleacă, îi spune că trebuie să închidă prăvălia. Crăcănel pleacă, spunând că va reveni mai târziu. În urma lui, Pampon îl întreabă pe Iordache cine este. Iordache spune că e amantul Miței și Pampon pleacă repede după Crăcănel, crezând că el este Bibicul.
În sfârșit, sosește Nae Girimea. Iordache îi spune că l-au căutat doi inși, din care unul era Crăcănel. Îi mai spune și că Mița era acolo. Nae se strâmbă, dar când apare Mița se preface că este vesel. Iordache pleacă să termine de mâncat și Nae rămâne cu Mița.
Femeia îi reproșează că nu o mai iubește și îi cere biletul pe care i-l trimisese ea. El caută prin toate buzunarele și descoperă că l-a pierdut. Ea întreabă unde l-a pierdul, el răspunde că nu știe. Atunci Mița scoate amenințătoare din buzunar o sticluță și i-o arată. Îi spune că are vitrion (vitriol sau acid sulfuric) în ea și îl va folosi împotriva lui și a Didinei.
Când aude numele Didina, Nae Girimea se schimbă la față. Ea îi spune cum a aflat de bilet de la Iancu Pampon și că acesta îl caută ca să-l omoare. Cade disperată pe un scaun.
Girimea o mângâie, căutându-i buzunarul. După ce îi ia sticluța, se depărtează de Mița și îi spune supărat că e o încurcătură la mijloc și că i l-a pus pe Pampon pe cap degeaba. Ea descoperă că i-a furat sticluța din buzunar și se repede la el.
Tocmai atunci apare Iordache și îi anunță că vine Crăcănel, foarte furios, fiindcă îl bătuse Pampon. Nae o târăște cu greu pe Mița în odaia din dreapta.
Crăcănel, intră, îi spune lui Iordache ce pățise cu Pampon, apoi întreabă cine era acela și cum îl cheamă. Apare și Catindatul, apucat iar de durerea de măsea. Vine Nae Girimea și îl așează cu sila pe Catindat. În timp ce caută cleștele, vine și Pampon, care vrea iar să-l bată pe Crăcănel. Cu ochii la ei, Nae Girimea îi scoate altă măsea catindatului.

* * * 


Un comentariu:

  1. Una dintre cele mai savuroase piese dramatice a lui Caragiale. Cu ani în urmă, am văzut această piesă pe scena Teatrului Național din Craiova. Mi s-a părut cea mai reușită punere în scenă. Am râs cu lacrimi, de mă durea burta de-atâta râs. Se zguduia sala de-atâta râs. Caragiale s-a întrecut pe sine cu această piesă.
    elicitări pentru demersul dvs. atât de util, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !