15 octombrie 2018

CITATE FAVORITE (83) ”Bătrânul gringo” de Carlos Fuentes



Inspirată de dispariția jurnalistului și scriitorului Ambrose Bierce în Mexic, în anul 1914, ”Bătrânul gringo” al lui Carlos Fuentes este povestea unui scriitor american venit în Mexic să se alăture revoluției lui Pancho Villa cu gândul să-și găsească aici moartea. O și găsește, și nu numai el, ci și tânărul general  Tomas Arroyo.

Rămâne să le poarte amintirea Harriet Winslow, americancă venită în Mexic să educe copiii bogatei familii Miranda și luată de valul revoluției.


”Se aflau într-un salon de dans. Bătrânul nu privi salonul. O privi pe ea și se pedepsi în gând pentru această febră a percepției. Ea, mai liniștită, privi în jur și arătă spre un colț unde să se așeze, să schimbe informații și să-și spună numele – ea, Harriet Winslow din Washington D.C.; el nu-și dădu numele, spuse doar sunt din San Fancisco, California, și ea repetă povestea: a venit să-i învețe engleza pe copiii familiei Miranda.
Acum el o privi într-adevăr pentru prima oară, nu transparentă și esențială, ci circumstanțial opacă. Harriet Winslow își aranjă cravata și își netezi cutele fustei plisate ca și cum acum ar fi fost o femeie exterioară ei înseși, îmbrăcată în uniforma femeilor cu slujbă în Statele Unite: costumul de Gibson girl. Nu, nu era tocmai în primăvara vieții, dar era încă tânără, frumoasă și, doar acum a aflat, independentă, ne-sortită să treacă din familia mamei sale în familia soțului său. Viața nu mai era roz, nu mai era tihnită; acum cel puțin nu. Poate vreodată da, dacă aceste gesturi atât de ale ei n-ar fi fost deprinse, ci supte odată cu laptele mamei. Eleganța rapidă și sigură a unei femei frumoase de treizeci de ani.”

”Arroyo râse din nou:
- Destinul meu e în mâinile mele.
- Lăsați-mă să mi-l imaginez ca pe cel al lui Porfirio Diaz, spuse cutezător bătrânul. Lăsați-mă să vă imaginez în viitorul puterii, al opresiunii, al vanității, al indiferenței. Există vreo revoluție care să fi scăpat acestui destin, domnule general?
- Mai bine spune-mi, există o țară care să fi evitat aceste rele, incluzând-o și pe a ta, gringo? întrebă Arroyo.
- Nu, eu vorbesc de destinul dumneavoastră personal, nu de destinul vreunei țări, generale Arroyo; dumneavoastră vă veți salva de corupție doar dacă veți muri tânăr.”

”Arroyo o strânse la pieptul său, pentru ca ea să nu plece de aici cu vreo nemulțumire, ci să se simtă stăpână pe tot ce a câștigat aici. O să-i ceară să păstreze timpul lui, al lui Tomas Arroyo, atunci când el nu va mai putea s-o facă. Și timpul bătrânului. Și al lui, încuviință Arroyo. Va accepta acest lucru. Vor face un schimb de timp, surâse mexicanul: cine va supraviețui va păstra timpul celorlalți doi, e de acord, adevărat? spuse aproape cu timiditate, cu un fel de duioșie, generalul, adevărat? Orice s-ar întâmpla…”


În fiecare zi de luni vom păși în noua săptămână cu mintea limpezită și cu sufletul pregătit pentru tot ceea ce vom întâmpina. Nu numai atât, dar ne vom cunoaște mai bine și ne vom împărtăși ceea ce gândim, căci știut este că omul alege din cărți gândurile care se potrivesc cu ale sale.
Înscrie în tabel numele tău și linkul postării tale. Scrie un comentariu cât de mic la postarea mea și vizitează-i și pe ceilalți înscriși, cu comentariul de rigoare. De altfel, serialul are sloganul ”Click&Comment Monday” ! Distribuie pe rețele articolele care îți plac!
Serialul ”Citate favorite” a apărut în urma colaborării cu Ella.

12 comentarii:

  1. Nu am citit cartea. Insa pare scrisa cu miez si are cateva metafore mai aparte!
    Multumesc frumos de recomandare, Zina draga!
    O saptamana excelenta sa ai! <3

    RăspundețiȘtergere
  2. Desigur,nu am citit romanul!Imi pare deosebit limbajul,cu care schiteaza portretul doamnei Winslow...Dar si precizia cu
    care "taie in carne vie",spunand:"..lasati-ma sa va imaginez
    in viitorul puterii,al opresiunii,al vanitatii,al indiferentei...Exista vreo revolutie care sa fi scapat acestui destin ?"
    Zile senine,draga Zina !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai zice ”un clarvăzător”...

      Zile senine și ție, dragă Natalia!

      Ștergere
  3. Mie imi pare foarte cunoscuta. Oare a fost vreo ecranizare ..am vazut acum ca a fost ceva in 89 cu Jane Fonda si Gregory Peck. Cred insa ca am aflat ceva despre subiect de la cineva (probabil Mami si Buni :P).
    Mi-ar placea sa o citesc.... :). Pana cand voi gasi timpul o las pe lista si ma bucur de ce am descoperit aici :*.
    Multumesc si pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite că nu știu. Am să caut și eu.
      Nu putem citi toate cărțile despre care aflăm. E bine să le știm măcar așa, în mare.

      Numai bine, dragă Rux!

      Ștergere
  4. "...să păstreze timpul lui... vor face un schimb de timp... cine va supraviețui va păstra timpul celorlalți doi... "
    Un roman cred că destul de interesant - viețile celor ce au participat la revoluțiile sud-americane sunt zbuciumate, pline de culori...
    Mulțumesc frumos pentru introducerea în atmosfera acestei cărți !
    Sa ai o săptămână plină de evenimente deosebite ! Pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este un roman interesant, captivant, chiar plin de tensiune.

      Săptămână cât mai bună, dragă Prietenă!

      Ștergere
  5. Schimb de timp... :)
    Nu, nicio revolutie nu scapa de ceea ce autorul mentioneaza. Iar "capii" revolutiilor - ne arata istoria - scapa de coruptie doar daca mor tineri. Ce trist suna, dar prea adevarat (cred).
    O carte interesanta care, cred, vine sa confirme ceea ce multi intuim.
    Iti doresc sa ai o saptamana minunata, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Diana, intuim sau vedem chiar cu ochi nostri...

      Săptămână minunată și ție!

      Ștergere
  6. O provocare interesantă la lectură. Și eu sunt curios dacă există cumva o ecranizare după această operă? Mi se pare cunoscut titlul, dar cartea nu am citit-o.
    Numai bine vă doresc, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Alex, există. Filmul ”Old Gringo” din 1989, în care bătrânul gringo este interpretat de Gregory Peck, iar Harriet Winslow de Jane Fonda.

      Numai bine!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !