11 august 2018

NĂPASTA. Povestire pe scurt (4)

dramă de ION LUCA CARAGIALE

Actul II (continuare)

Urmare la Năpasta (4)


Dragomir e surprins de reapariția lui Ion. Nebunul ieșise și se așezase afară, pe laviță, iar Anca trecuse pe lângă el fără să îl observe. Cei doi stau de vorbă. Ion îi reproșează lui Dragomir că nu a venit la ocnă să spună că el e vinovatul. Dragomir îi spune că nu e nevoie să se întoarcă la ocnă, că îl ia cu el în lume. Se duce, ia bani și haine și se îndreaptă spre ușa în care își face apariția Anca.

Anca ascultase la ușă și știa ce vor să facă cei doi. Îi spune lui Dragomir că e mai nebun decât Ion, dacă vrea să fugă cu unul ca el în lume. Îl întreabă cum se va descurca dacă Ion va face o criză și îl va da de gol în fața oamenilor.
Ion, în plină criză, sare, ia un cuțit și iese din odaie, apoi reapare plin de sânge. Se înjunghiase. Le spune celor doi soți că are la genunchi un chimir cu bani. Anca îl bagă în buzunarul lui Dragomir. Ion își dă sfârșitul, iar Anca spune să meargă să îl arunce în puț, ca să nu zică lumea că l-au omorât ei.
După ce îl aruncă în puț pe Ion, cei doi revin în casă. Anca îi spune lui Dragomir să plece cât mai repede. Schimbând tonul, îl întreabă de ce l-a omorât pe Ion. Uluit, Dragomir spune că nu l-a omorât el, doar ea știe asta foarte bine.
Apare Gheorghe și Anca îi spune în taină să aducă oamenii din sat, în frunte cu primarul, pentru un omor.
Gheorghe pleacă, iar Anca îl întreabă foarte serios pe Dragomir de ce l-a ucis pe Dumitru, nu pe Ion. Dragomir mărturisește că îl omorâse pe Dumitru pentru ea. Chiar și după ce se măritase cu Dumitru, el tot o mai iubise pe Anca și îi ceruse să-și lase bărbatul pentru el. Dacă văzuse că femeia nu vrea, hotărâse să îl omoare pe bărbatul ei.  După un an de la moartea lui Dumitru, el se dusese să o ceară pe Anca de nevastă, iar ea simțise din tonul lui că el era ucigașul.
Dragomir îi cere iertarea Ancăi, dar ea râde și spune că nu a stat opt ani cu el ca să îl ierte. Se aud oamenii afară și ea îi spune că vin să-l ia pentru că îl omorâse pe Ion. Înnebunit, Dragomir sare să o strângă de gât, ea strigă și oamenii năvălesc în casă.
Anca le spune oamenilor că Dragomir l-a omorât pe Ion și l-a aruncat în puț, iar chimirul cu bani al mortului este în buzunarul ucigașului. Un om îl leagă pe Dragomir cu o frânghie. Anca se apropie și îi spune în șoaptă că pentru faptă se primește răsplată și năpastă pentru năpastă.

Sfârșitul povestirii pe scurt a dramei ”Năpasta”

Găsești textul integral pe blogul Lecturi școlare!

Alte povestiri după piesele lui I.L.Caragiale: 
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !