11 august 2018

NĂPASTA. Povestire pe scurt (3)

dramă de ION LUCA CARAGIALE

Actul II

Urmare la Năpasta (2)


Rămasă singură, Anca se gândește la ce are de făcut. L-ar chema pe Gheorghe și l-ar pune să îl omoare pe Dragomir. Se teme că bărbatul nu ar crede că Dragomir l-a ucis pe Dumitru, ori că i-ar fi frică să facă o asemenea faptă.  Dacă l-ar omorî ea și ar spune că nebunul l-a omorât, ar face mare păcat, fiindcă acela mai fusese pedepsit o dată nevinovat.

Femeia se gândește că ar fi mai bine să îl arunce în puț. Tot le spusese el tuturor că pleacă în lume a doua zi de dimineață. Va spune că nu s-a mai întors, că a părăsit-o. Ia o bardă și pornește spre odaia lui Dragomir, hotărâtă să îl trezească întâi, ca să știe de la cine îi vine moartea și de ce.
Dragomir apare în ușă, speriat, și îi spune Ancăi că a visat urât și îl doare mâna unde are semnul de mușcătură. Femeia îl întreabă de unde are semnul și el îi spune că de la un copil cu care s-a bătut când era și el copil.
Anca îl ia aproape și îl întreabă ce ar fi dacă s-ar pomeni cu Dumitru că intră pe ușă. Din cealaltă odaie se aude țipând nebunul, apoi acesta intră. Femeia îi spune lui Dragomir cine este. Dragomir cade zdrobit de emoție pe un scaun.
Aducând la masă pâine și rachiu, Anca îi spune și lui Ion să se așeze. Femeia îl întreabă pe Ion cum de a scăpat de la ocnă, iar acesta povestește că s-a rătăcit când s-a dus la fântână. Nebunul adaugă că se va întoarce la ocnă, fiindcă îl omorâse pe Dumitru.
Anca îi spune lui Ion că nu el îl omorâse pe Dumitru. Dragomir adaugă că mai are de stat doar un an, nu unsprezece. Îi explică faptul că s-ar putea să apară în viitor un om care să recunoască cinstit că el îl omorâse pe Dumitru. Abia apoi luase Ion luleaua și tutunul din buzunarul celui ucis.
Femeia îi dă dreptate lui Dragomir și îi spune lui Ion că Dragomir fusese ucigașul. Ion sare la Dragomir, îl apucă de gât și îi cere socoteală că îl lăsase să fie condamnat nevinovat. Tocmai când nebunul e pe cale să îi ia viața, Anca sare și îl amenință pe Ion cu barda. Ion iese afară, Dragomir se așează din nou, epuizat de emoții, iar Anca fuge după Ion.

* * *

Urmează Năpasta (4)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !