7 august 2018

DON QUIJOTE. Povestire pe scurt (24)

roman de MIGUEL DE CERVANTES

PARTEA a II-a

Capitolul XXV

Unde se arată pățania cu răgetul de măgar și aceea hazlie cu păpușarul, împreună cu proorocirile cele de pomină ale maimuței prooroace

Don Quijote îl găsi la grajd pe omul cu armele și îi ceru să-i spună ce promisese. Omul povesti că, într-un sat din apropiere, unui vătăman îi dispăruse un asin. După vreo cinci zile, un alt vătăman îi spuse că văzuse asinul în pădure, slăbit și atât de sălbăticit, că nici nu putuse să se apropie de el.

Cei doi se duseră în pădure, înțeleși să zbiere ca asinii, poate că cel fugit va răspunde și vor da de el. Zbierară ei cât zbierară, înșelându-se mereu, căci fiecare îl lua pe celălalt drept asinul dispărut. Când l-au găsit pe asin mâncat de lupi, într-un desiș, au înțeles de ce acela nu răspunsese deloc.
În sat, povestea celor doi și a răgetului de asin s-a împrăștiat imediat. Au aflat și cei din satele învecinate, care au început să-și bată joc de toți cei din satul celor doi vătămani. Sătui, aceștia au hotărât să pornească într-unul dintre sate, să se lupte cu sătenii de acolo. Pentru asta erau armele pe care le căra omul.
De îndată ce încheie omul cu armele povestirea, sosi meșterul Pedro, un păpușar care avea și o maimuță despre care afirma că proorocește. Omul avea bandajată o jumătate de față, cu ochi cu tot. Don Quijote întrebă maimuța ce îi mai așteaptă în viitor pe el și pe Sancho, dar meșterul Pedro spuse că maimuța știe despre cele care s-au petrecut deja și despre unele lucruri din prezent, dar nu ghicește viitorul.
Privind la cavaler și la scutierul său, meșterul Pedro căzu în genunchi înaintea lui Don Quijote, spunându-i pe nume și slăvindu-l. Toți cei de față rămaseră uimiți, iar păpușarul se pregăti pentru reprezentația păpușilor.

Capitolul XXVI

Unde urmează hazlia întâmplare  cu păpușarul, împreună cu alte lucruri, într-adevăr nostime peste poate

Păpușarul și păpușile înfățișară povestea unui cavaler căruia arapii îi răpiseră soția. Cavalerul o găsește și o eliberează, dar păgânii pornesc pe urmele lor și sunt pe cale să-i prindă. Aici, Don Quijote nu mai putu răbda și, după legile cavaleriei rătăcitoare, sări în ajutor. Scoase paloșul și începu să izbească în bietele păpuși care întruchipau păgânii. Sfărâmă o mulțime, iar meșterul Pedro începu să plângă că a rămas fără pâine.
După ce se liniști, Don Quijote puse isprava pe seama vrăjitorilor dușmani și îi plăti cinstit păpușarului tot ce stricase.

Capitolul XXVII

Unde se povestește cine erau meșterul Pedro și cu maimuța lui, împreună cu neizbânda lui Don Quijote în pățania cu răgetul de măgar, pățanie care nu ieși la capăt după vrerea și după gândul lui.

Meșterul Pedro nu era altcineva decât hoțul care îi furase asinul lui Sancho Panza, când don Quijote eliberase ocnașii. Temându-se să nu fie prins iar, își bandajase fața și pornise prin sate cu păpușile și cu maimuța. Când intra într-un sat, îi trăgea de limbă pe săteni și afla cât putea de multe despre locuitorii din satul vecin. Se ducea apoi în acel sat și se prefăcea că maimuța îi spune la ureche ce s-a petrecut și ce se petrece în clipa aceea pe acolo. Când îl văzuse pe Don Quijote, îl recunoscuse imediat și reușise să-l uimească salutându-l ca pe un adevărat cavaler rătăcitor.
Cavalerul și scutierul său ajunseră la locul în care se adunaseră săteni din satul cu răgete de măgar, înarmați până în dinți și pregătiți să lupte cu cei din satul vecin, care râdeau de ei. Don Quijote intră între ei și le ținu o lungă cuvântare prin care le demonstra că nu are rost să se bată. Din păcate, interveni și Sancho, care voia să întărească spusele stăpânului său. El le spuse că nu e nici o rușine să ragi ca măgarul, că el însuși fusese cel mai grozav din satul lui la această îndeletnicire. Ca să dovedească, începu să ragă, iar unul dintre săteni crezu că râde de ei. Sări să-l bată pe Sancho, Don Quijote sări și el să-și apere scutierul și luară bătaie amândoi și de această dată.

* * * 

Urmează Don Quijote (25)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !