7 august 2018

DON QUIJOTE. Povestire pe scurt (17)

roman de MIGUEL DE CERVANTES

PARTEA a II-a

Capitolul IV

Unde Sancho Panza răspunde la îndoielile și întrebările lui Samson Carrasco, împreună cu alte întâmplări vrednice de a fi cunoscute și povestite

După ce mâncă, Sancho Panza reveni la Don Quijote și reaminti că măgarul îi fusese furat de unul dintre osândiții eliberați de cavaler. Îl recăpătase apoi când hoțul le apăruse întâmplător în cale și fugise speriat. Cât despre suta de galbeni, fusese cheltuită în folosul lui, al nevestei și copiilor. Numai datorită acelei sume îndurase liniștită nevastă-sa drumurile bătute de Sancho în slujba lui Don Quijote.
Samson Carrasco spuse că lumea așteaptă partea a doua a cărții despre aventurile lui Don Quijote. Sancho sări și spuse că demult trebuia să fie ei pe drumuri, împărțind dreptatea. Se auzi tot atunci și nechezatul lui Rocinante, astfel cavalerul socoti că este un semn bun și plănui să înceapă pregătirile de plecare peste vreo trei-patru zile.
Bucuros, Sancho îi reaminti stăpânului că merge numai ca să aibă grijă de el, nu ca să lupte cu sabia în mână, și că așteaptă ostrovul făgăduit. Cavalerul întări făgăduiala și îi ceru lui Samson Carrasco să facă niște versuri de rămas bun pentru domnița sa, Dulcineea din Toboso.

Capitolul V

Despre înțeleapta și hazlia convorbire care a avut loc între Sancho Panza și nevastă-sa, Tereza Panza, și despre alte întâmplări vrednice de fericită amintire

Sancho se duse acasă și îi spuse cu bucurie nevestei că va pleca din nou cu Don Quijote și că speră să se aleagă de data asta cu o dregătorie. Nevasta îi aminti pe loc că băiatul, Sanchico, trebuie să meargă la școală, iar fata, Marisancha, trebuie să fie măritată.
Scutierul plănui să mărite fata cu un nobil, ca să-i spună toată lumea ”Măria Ta”. De aici se iscă o gâlceavă cu nevasta, care nu voia să o dea pe fată după un nobil, ca să nu-i scoată pe nas originea umilă. Convinsă până la urmă, femeia îi spuse să ia băiatul cu el, ca să se deprindă de pe acum să fie dregător. Sancho promise să trimită după el de îndată ce va avea dregătoria.

Capitolul VI

Despre ceea ce i s-a întâmplat lui Don Quijote cu nepoata și cu jupâneasa lui; este unul din capitolele cele mai de seamă din toată povestea

În timp ce Sancho se ciorovăia cu nevasta lui, nepoata și jupâneasa se puseseră pe capul lui Don Quijote.
Jupâneasa îi sugeră stăpânului ei să se ducă și el la curte, să-l slujească pe rege fără să umble pe coclauri. Cavalerul spuse că el face parte din tagma cavalerilor rătăcitori, nu a curtenilor.
Nepoata spuse că tot ce se spunea despre cavalerii rătăcitori erau basme. Cavalerul luă foc și îi spuse că e o fetișcană care nu știe nimic. Îi spuse că, pentru a ajunge vestit sunt numai două căi: calea cărturărească și calea ostășească. El alesese calea ostășească, cea a cavaleriei rătăcitoare și nu avea de gând să o părăsească, orice s-ar fi întâmplat.

* * * 

Urmează Don Quijote (18)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !