11 august 2018

DESPOT-VODĂ. Povestire pe scurt (2)

dramă istorică de VASILE ALECSANDRI

Actul I Tabloul 2

Urmare la Despot-Vodă (1)


În palatul de la Suceava, într-un salon, Alexandru Lăpușneanu și Doamna Ruxandra stau de vorbă. Domnitorul o întreabă dacă a auzit, în lipsa lui, despre Despot, un pribeag sosit în lipsa lui la Suceava. Doamna îl și primise la curte, iar Despot îi arătase documentul din care reieșea că ar fi vărul ei. Lăpușneanul știe, însă, că documentele lui Despot sunt false și că acesta dorește să devină Despot-Vodă.

Doamna Ruxandra îi spune soțului ei că Despot își exprimase dorința să îl slujească. Lăpușneanul acceptase deja vizita acestuia, urma să vină însoțit de vornicul Moțoc.
Doamna Ruxandra iese, iar domnitorul se uită lung în urma ei, gândind că este foarte naivă că are încredere în Despot. El primise o scrisoare de la Ioan Sigmund, domnitorul Ardealului, prin care acesta îl înștiința cine este Despot și că țintește să îi ia tronul.
Alexandru Lăpușneanu îl cheamă pe omul său de încredere, Toma Calabaicanul. Îi amintește că i-a cruțat viața în bătălie, apoi îi spune că Despot vrea să îl ucidă. Imediat Toma se arată hotărât să îl omoare pe Despot. Lăpușneanul îi dă o sticluță cu otravă și îi spune să i-o toarne lui Despot atunci când îl va servi la masă.
Cu părere de rău că va încălca legile ospeției, Lăpușneanul intră în sala de mese convins că face un bine țării sale omorând un dușman. Doamna Ruxandra vine și ea, însoțită de Ana, fiica vornicului Moțoc, și de alte doamne.
Sosesc boierii invitați, în frunte cu Moțoc, Harnov, Spancioc, Stroici. Ei îi urează mulți ani domnitorului, căci era Sfântul Alexandru. Lăpușneanul se miră că lipsesc Tomșa și Ciubăr și îi poftește pe boieri să înceapă ospățul. Moțoc îi cere învoire să i-l prezinte pe Despot, oaspetele său.
Cel care voia să devină Despot-Vodă intră și, în cuvinte alese, îi prezintă domnitorului omagiile sale, iar doamnei îi oferă o cutie cu bijuterii prețioase. Spune despre ele că le purtase mama lui, în ziua nunții, dar, de fapt, erau bijuteriile Carminei, soția lui Laski.
Când să se așeze la masă, apare Ciubăr, boierul cel nebun care se credea domnitorul de drept al Moldovei. Îi spune domnitorului că tronul este al lui, dar Lăpușneanul nu se supără și îl poftește și pe el la masă.

* * * 

Urmează Despot-Vodă (3)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !