11 august 2018

DESPOT-VODĂ. Povestire pe scurt (1)

dramă istorică de VASILE ALECSANDRI

Actul I Tabloul 1


Doi tineri străjeri, Jumătate și Limbă-Dulce, se află la hotarul dintre Bucovina și Transilvania. Cei doi se bucură de răcoarea apei pe care Limbă-Dulce o adusese într-un butoiaș.
În pădure răsună un bucium. Erau niște boieri de la Suceava, la vânătoare. Limbă-Dulce se întâlnise cu ei și observase că printre ei se afla și  Ciubăr Vodă, un boier cu mintea cam dusă, dar cu gânduri de domnie.

Dinspre Transilvania se ivește o ceată de oșteni călare. Doi dintre ei se îndreaptă spre hotar. Străjerii se ascund după o stâncă, hotărâți să-i prindă pe cei care ar încerca să treacă hotarul.
Unul dintre oșteni era Albert Laski, un puternic nobil de origine poloneză din Ardeal, guvernator al mai multor orașe. Celălalt era Despot, un aventurier de prin Grecia care, cu ajutorul unor acte false, se dădea drept nobil. El plănuia să ia tronul Moldovei de la domnitorul Alexandru Lăpușneanu și să devină Despot-Vodă. Laski și soția lui, Carmina, o femeie cu douăzeci și cinci de ani mai tânără decât soțul, îl găzduiseră o vreme. Acum, Laski era gata să-l ajute pe Despot să-și atingă țelul.
Despot amintește cu admirație de soția lui Laski. Pomenește de sufletul ei bun și nobil, dar trece sub tăcere apropierea lui de tânăra femeie. Îl laudă cu vorbe meșteșugite pe nobilul polonez, iar Laski îl îndeamnă să meargă la Suceava, să pună mâna pe putere. El se întoarce la ceata de oșteni. Despot, cu capul plin de gânduri despre domnie, se îndreaptă spre Moldova.
Apar vânătorii, boierii Moțoc – marele vornic - , Tomșa, Spancioc, Stroici și alții, aducând cerbii și urșii vânați. Ei glumesc și râd, bucuroși că au ieșit puțin din Suceava și au mai uitat de Vodă Lăpușneanul.
Moțoc amintește cu supărare de chinurile țării sub domnia tiranică a acestui domnitor. Tomșa îi arată că și ei simt la fel, și că el nu dorește pe tronul țării un domnitor supus craiului polonez. Moțoc intervine și spune că Lăpușneanul trebuie să piară, dar Spancioc întreabă pe cine să-l pună pe tron. El nu vede pe nimeni potrivit și deplânge faptul că tronul este dorit de unul ca nebunul Ciubăr-Vodă.
Chiar atunci se aude glasul lui Ciubăr, din pădure. Vânătorii îl aduc și spun că se speriase de un urs ucis, pe care el îl credea viu.
Apare și Despot, adus de Limbă-Dulce și Jumătate. Moțoc le poruncește străjerilor să-l lase liber. Despot se prezintă ca prinț din Grecia, Despot Eraclidul din Paros. Tomșa îi cere dovezi, iar cel ce visa să devină Despot-Vodă prezintă o diplomă de la Carol Quintul. Moțoc îi urează bun-venit și îl poftește pe străin să găzduiască în casa lui, dar Tomșa tot nu are încredere în acest om.

* * * 

Sursa foto
Urmează Despot-Vodă (2)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !