11 august 2018

DESPOT-VODĂ. Povestire pe scurt (3)

dramă istorică de VASILE ALECSANDRI

Actul II Tabloul 1

Urmare la Despot-Vodă (2)


În casă la Moțoc, cel care ar fi vrut să devină Despot-Vodă se gândește cu mânie la domnitorul Alexandru Lăpușneanu. După gustul băuturii, își dăduse seama că a încercat să îl otrăvească. Folosise un antidot pe care îl purta mereu cu el și scăpase. Acum, Despot se gândește că boierii par a fi înclinați spre doborârea domnului și că Moțoc ar vrea să își mărite fata cu el. Condițiile ar fi bune pentru ca el să ajungă pe tron.

Apare Moțoc, care întâi îl încearcă pe oaspete. Îi vorbește despre faptul că Vodă îl simpatizează, dovadă că i-a făcut în fiecare zi daruri: o sabie turcească, un caftan și, chiar în ziua aceea, o iapă arăbească. Despre iapă, adaugă că este nărăvașă, i-a trântit pe mulți, chiar și pe Vodă.
Cei doi vorbesc cu înțelesuri ascunse, Moțoc îi dă de înțeles lui Despot că ar putea ajunge domnitor. Despot dă și el de înțeles că ar vrea acest lucru. Gândul lui Moțoc este, însă, ca Despot să se însoare cu fata lui, Ana, și  el, ca socru, să conducă de fapt țara.
Ana și mătușa ei, maica Fevronia, sora lui Moțoc, stau și ele de vorbă. Fata îl laudă cu înflăcărare pe Despot. Maica Fevronia încearcă să o tempereze, îi atrage atenția că este străin, că nu se știe ce fel de om este. Ana vede pe fereastră cum Despot reușește să încalece și să stăpânească iapa cea nărăvașă, în admirația tuturor privitorilor.
Despot intră apoi în casă, le salută pe cele două și laudă cu vorbe alese frumusețea Anei, spre spaima maicii Fevronia. Bătrâna iese din odaie. Despot îi face o declarație de dragoste Anei și, chiar când fata e gata să îi accepte iubirea, apare tatăl ei.
Moțoc se preface indignat de scena pe care o surprinsese. Despot o cere pe Ana de soție, Moțoc se preface că stă pe gânduri, apoi acceptă. Amândoi sunt bucuroși în sinea lor. Din nou, Despot îl vede pe Moțoc ca pe o cale de a parveni la tron, iar Moțoc își face planul să conducă el țara, în numele ginerelui său.
Ana îi lasă singuri pe cei doi. Moțoc îi spune lui Despot că urmează să vină acolo boierii țării, cu care va discuta despre răsturnarea lui Lăpușneanu. Despot pleacă și, în scurtă vreme, sosesc boierii Tomșa, Spancioc, Stroici, Toroipan și alții.
Moțoc îi vestește pe boieri despre căsătoria Anei cu Despot. Ei vorbesc apoi despre răsturnarea lui Lăpușneanu și jură să fie uniți în acest scop. Spancioc întreabă pe cine vor pune în loc pe tron, iar Moțoc îl aduce pe Despot și le spune că el este cel mai potrivit, fiind viteaz și de neam mare, ba chiar rudă cu doamna Ruxandra.
Tomșa se opune să fie adus pe tron un domnitor străin. Moțoc arată că sunt prea mulți moldoveni  care se luptă între ei pentru domnie și soluția este tocmai un străin. Despot intervine și el și spune că e mai bun un străin care dorește binele țării decât un domn pământean căruia nu-i pasă de țară. Tomșa îi impută că vrea să își dea jos de pe tron chiar pe ruda lui, doamna Ruxandra și pe soțul ei. Despot spune că soțul doamnei a vrut să îl otrăvească.
Tomșa iese supărat, iar ceilalți boieri se lasă convinși de Despot, care le spune că vrea să aducă gloria Moldovei prin participarea la cruciada care se pregătește în Apus. Boierii dau mâna cu Despot în semn de credință, apoi pleacă.
Deodată, intră Toma Calabaicanul, urmat de oșteni, de Moțoc, Ana și maica Fevronia. Toma îl arestează pe cel care visa să devină Despot-Vodă și le spune celorlalți că Lăpușneanul l-a condamnat la moarte.

* * * 

Urmează Despot-Vodă (4)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !