9 august 2018

AVENTURILE LUI HABARNAM ȘI ALE PRIETENILOR SĂI (25)

roman de NIKOLAI NOSOV

Capitolul XXV Cum era doftoricit vânătorul Glonț

Urmare la Aventurile lui Habarnam (24)

După ce rămase singur în spital, vânătorul Glonț deveni răsfățatul întregului personal. Ca urmare, deveni foarte năzuros. Ba cerea supă de bomboane, ba chiftele de căpșune, ba cvas de pere. Când i se aducea cvas, zicea că miroase a ceapă și strâmba din nas. Personalul ajunse să se sature de el și de mofturile lui.


În fiecare dimineață, el trimitea o infirmieră să îl caute pe Bulka. Femeia nu îl găsea și atunci el îi reproșa că nici nu l-a căutat. Pe o alta o trimitea de trei ori pe zi să vadă ce fac ceilalți băiețași și să-i raporteze. O a treia trebuia să-i povestească basme de dimineață până seara, iar dacă povestirile nu-i plăceau, o chema pe o a patra. Se supăra dacă vreunul dintre băiețași nu venea să îl vadă, dar când veneau îi gonea, spunând că nu poate asculta poveștile.
Doctorița Stropdemiere își dădea seama că statul în spital devenise insuportabil pentru Glonț, dar nu putea să-i dea drumul fiindcă nu se vindecase. Mai mult, într-o zi, simțind că nu îl mai doare piciorul, sări din pat și începu să alerge prin salon. După zece pași căzu, piciorul i se umflă și seara Glonț făcu febră. Băiețașul mai zăcu un timp, apoi primi permisiunea să se miște prin salon cu ajutorul cârjelor. După o vreme, ieși afară la plimbare, ajutat de o infirmieră.
Sosi, în sfârșit, și ziua externării lui Glonț. Toată lumea îl așteptă cu flori la poarta spitalului. Mulțumit, își privi tovarășii și spuse că lipsesc Știetot și Bulka. Ceilalți spuseră că îi vor căuta, iar Habarnam găsi prilejul să spună că Știetot este prostuț și laș. Ceilalți nu fură de acord, dar tăcură când Habarnam îi amenință că se vor întoarce la spital.
Fulgdenea îi anunță pe băiețași că duminică va fi un bal în cinstea lor. Vor merge apoi să îl caute pe Știetot și după ce îl vor găsi, vor mai face un bal.
Toți se apucară de pregătiri pentru bal. Curățară platoul de dans și așezară bănci în jurul lui, înălțară alături un chioșc pentru orchestră, și peste tot chioșcuri cu dulciuri și băuturi răcoritoare. Totul în acordurile muzicii, fiindcă Guslă organizase o orchestră cu cele mai bune harpiste și făceau repetiții cât era ziua de lungă.
Cuișor se antrenă și el la muncă și câștigă admirația Pisicuței și Rândunicii. Fetițele îl felicitară și îl poftiră și pe el la bal, iar el le mulțumi foarte politicos. Fetițele socotiră că va fi ușor să îl aducă pe drumul cel bun, mai ales dacă va fi lăudat pentru lucrurile bune pe care le făcea. Ele își propuseră chiar să îl învețe bunele maniere și să vorbească frumos.

* * *

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !