9 august 2018

AVENTURILE LUI HABARNAM ȘI ALE PRIETENILOR SĂI (24)

roman de NIKOLAI NOSOV

Capitolul XXIV Metoda de raționalizare a lui Tubuleț

Pe străzile Orașului Verde apăru în ziua următoare mașina cu opt roți a lui Șurubelniță. Cei din Orașul Zmeielor constataseră că Covrig nu se mai întorsese și îl trimiseseră pe Șurubelniță să afle dacă nu pățise vreun necaz. El, văzându-i pe ceilalți la culesul fructelor, le puse și mașina lui la dispoziție și se apucă de treabă.
Când în oraș se observă că nici Șurubelniță nu s-a mai întors, începură să circule zvonuri, ba că a apărut Muma Pădurii, ba Statu-Palmă-Barbă-Cot, ba un balaur cu trei capete. Acesta mânca câte o fetiță sau un băiețel în fiecare zi.
Cel care avu curaj să plece în cautarea balaurului fu tocmai Cuișor, cel mai neastâmpărat băiețel dintre toți. Cu năzbâtiile lui izbutise să le supere pe toate fetițele și chiar pe mulți dintre băieței. El era convins că îl va face pe balaur să pleznească, scuipându-l drept pe coadă, așa că porni pe drumul către Orașul Verde, unde credeau toți că se află balaurul.
Băiețașii din Orașul Zmeielor îl așteptară mult timp pe Cuișor, dar acesta nu se mai întoarse. Toți crezură că îl înghițise și pe el balaurul cu trei capete. Când colo, Cuișor rămăsese în Orașul Verde, să participe alături de ceilalți la culesul fructelor.
Singurul care stătea acasă era Tubuleț. Era foarte ocupat cu pictatul, fiindcă toate fetițele voiau să le facă portretul. Nu numai atât, dar toate voiau să arate la fel, să le picteze ochi mari, cu gene lungi, sprâncene arcuite și gura mică. Văzând că nu poate să le convingă pe fetițe că fiecare este frumoasă în felul ei, pictorul își făcu un șablon. Decupă într-o bucată de carton niște ochi mari, niște sprâncene arcuite, o gura micuță și astfel își făcu un șablon.
Cu ajutorul șablonului, pus pe hârtia de desen, Tubuleț făcu o mulțime de portrete, în care adăuga culorile potrivite fiecărei fetițe. Cererea de portrete crescu atât de mult încât pictorul îl atrase în această muncă și pe Dacă. Ajutorul lui era foarte mândru de ceea ce făcea, dar Tubuleț era nemulțumit. El considera mâzgăleli fără valoare artistică portretele făcute cu șablonul. Singurele portrete pe care le socotea opere de artă erau cele de la început, al lui Fulgdenea și al Albăstrelei.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !