9 august 2018

AVENTURILE LUI HABARNAM ȘI ALE PRIETENILOR SĂI (26)

roman de NIKOLAI NOSOV

Capitolul XXVI Întoarcerea lui Cuișor

Urmare la Aventurile lui Habarnam (25)

De când dispăruse și Cuișor, nimeni din Orașul Zmeielor nu mai îndrăznise să părăsească orașul. Se zvonise că balaurul mâncase toate fetițele din Orașul Verde și că urma să vină în Orașul Zmeielor, să îi mănânce și pe băiețași.


Balaurul nu apăru. Într-o zi apăru însă un băiețaș necunoscut. El povesti că zburase cu balonul împreună cu prietenii săi. Balonul începuse să cadă și el sărise cu parașuta. De atunci își căuta prietenii.
Băiețașul era Știetot. Locuitorii din Orașul Zmeielor îi povestiră că în Orașul Verde se aflau niște băiețași care zburaseră cu balonul. Doi dintre ei, pe nume Șurubel și Piuliță, fuseseră și în orașul lor, căutând o lampă de sudură. Plecaseră înapoi, împreună cu Covrig. Pe urmele lor plecas Șurubelniță, apoi Cuișor. Nu mai revenise niciunul, pentru că îi mâncase balaurul.
Știetot spuse că nu există balauri și hotărî să plece imediat spre Orașul Verde. Băiețașii, deși mâhniți, îl ospătară și apoi îl conduseră la drumul spre Orașul Verde.
Chiar în timpul acesta apăru în depărtare un nor de praf. Băiețașii se ascunseră repede, doar Știetot rămase pe loc ca să vadă ce se întâmplă. În scurt timp văzu că nu venea niciun balaur, ci trei mașini încărcate cu fructe. Din ele coborâră Covrig, Șurubelniță și Cuișor.
În sfârșit, băiețașii fură lămuriți de cei trei că nu exista niciun balaur și ei rămăseseră la culesul fructelor. Se mirară toți de Cuișor, dar Șurubelniță și Covrig susținură că se făcuse băiat cuminte. Tocmai pentru că lucraseră toți trei cu hărnicie le dăruiseră fetițele atâtea fructe băiețașilor din orașul Zmeielor.
Covrig, aflând că Știetot vrea să pornească spre Orașul Zmeielor, se oferi să îl ducă el cu mașina și porniră la drum. Îi lăsară pe băiețași bucuroși că nu există niciun balaur, că primiseră atâtea  fructe, că apăruseră cei trei de lipsa cărora fuseseră îngrijorați, dar și de faptul că și Cuișor devenise un băiat cuminte. Totuși, mare le fu mirarea când aflară că fetițele dau un bal la care, pe lângă Șurubelniță și Covrig, fusese invitat și Cuișor.

* * *

Urmează Aventurile lui Habarnam (27)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !