8 august 2018

AVENTURILE LUI HABARNAM ȘI ALE PRIETENILOR SĂI (15)

roman de NIKOLAI NOSOV

Capitolul XV La spital

Urmare la Aventurile lui Habarnam (14)

Asistenta care îi întâmpină la spital pe Albăstrica, Fulgdenea și Habarnam se îngrozi, crezând că fetițele mai aduseseră un bolnav. Spitalul era plin și nu mai aveau niciun un pat liber. Aflând că sunt doar vizitatori, se liniști și îi pofti în cabinetul doctoriței.


Când îi văzu, Stropdemiere le spuse că nu pot face vizite, fiindcă bolnavii au nevoie de liniște. Observând apoi plasturele de pe fruntea Albăstricăi, spuse că se aștepta la asta din casa în care apăruse un băiețaș. Scoase plasturele și o duse pe fetiță să-i facă niște raze.
Habarnam profită de lipsa doctoriței, îmbrăcă iute halatul alb și boneta din cuier, își puse ochelarii uitați de doctoriță pe birou, înșfăcă stetoscopul și ieși pe coridor.
Băiețașul deschise o ușă și intră într-un salon de bolnavi. În primul pat era culcat Bombănilă. Cu voce schimbată, Habarnam îl întrebă cum se simte îi ceru să se ridice și să răsufle. Bombănilă începu să bombăne și Habarnam îl pocni imediat cu stetoscopul în cap. Bombănilă îl recunoscu și începu să-l roage să îl scoată din spital, fiindcă nu îl mai durea genunchiul la care se lovise. Habarnam îi promise că îl scoate, dar îi ceru în schimb să le spună fetițelor că el născocise balonul.
În patul următor era doctorul Pilulă. Și el voia să iasă din spital, nu îl mai durea umărul. În plus, era împotriva tratamentului aplicat de fetițe. Ele administrau extern plasture cu miere și intern miere. Pilulă recomanda extern iod și intern ulei de ricin.
Dacă, aflat în patul alăturat, se văită și el că nu are nimic, dar este obligat să stea la pat. Nu aveau voie să se plimbe, să alerge ori să se joace. Le luaseră hainele și le dăduseră în schimb câte o batistă. El mai spuse că, de fapt, niciun băiețaș nu era bolnav, în afară de Glonț, care își scrântise piciorul.
Pe Glonț îl durea însă mai tare faptul că îl pierduse pe Bulka. Îl rugă pe Habarnam să caute cățelul, iar Habarnam îi promise că îl va cauta, cu condiția să spună că el născocise balonul. Le ceru asta și celorlalți băiețași, apoi reveni în cabinetul doctoriței.
Auzind că băiețașii nu sunt bolnavi, Fulgdenea se bucură că vor ieși curând din spital și plănui să organizeze un bal în cinstea lor. Bucuria i-a fost însă de scurtă durată. Doctorița Stropdemiere se întoarse în cabinet și nici nu voi să audă de ieșirea băiețașilor din spital. Cu greu o convinseră să le dea drumul câte doi pe zi.
Stropdemiere voi să  facă o listă cu băiețașii care vor fi externați. Îl întrebă pe Habarnam care sunt cei mai cuminți, ca să înceapă cu ei. Băiețașul spuse însă că toți sunt cuminți. Albăstrica propuse să le dea drumul întâi lui Piuliță și Șurubel, ca să înceapă să le repare mașina.
Doctorița propuse ca următorii să fie Bombănilă și doctorul Pilulă, care nu o lăsau în pace cu criticile lor. Habarnam se opuse, fiind de părere că ar fi mai bine să iasă Tubuleț, pe care el îl învățase să picteze, și Guslă, pe care el îl învățase să cânte. Fulgdenea sări de gâtul doctoriței rugând-o ca acestora să le dea drumul chiar atunci.
În câteva minute, cei doi, îmbrăcați în hainele lor, erau în cabinet. Doctorița le spuse să se poarte bine. Dacă nu, vor fi internați din nou în spital.

* * *

Urmează Aventurile lui Habarnam (16)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !