8 august 2018

AVENTURILE LUI HABARNAM ȘI ALE PRIETENILOR SĂI (14)

roman de NIKOLAI NOSOV

Capitolul XIV Drumul prin oraș

Urmare la Aventurile lui Habarnam (13)

Habarnam, Albăstrica și Fulgdenea ieșiră în stradă. Căsuțele curate, cu acoperișuri colorate. Erau înecate în verdeața copacilor din curți. De aceea, orașul se numea Orașul Verde.


Prin curți, fetițele tundeau iarba, măturau cărările și chiar le așterneau cu covoare. Orașul avea un sistem de canalizare din tulpini de trestie suspendate, așa că fiecare casă avea apă pentru băut și pentru treburile gospodărești. De exemplu, pentru udat grădina de zarzavat, existentă în fiecare curte. Habarnam chiar observă niște fetițe care strângeau morcovi și ridichi din grădina de zarzavat. El află de la însoțitoarele lui că în oraș locuiau numai fetițe. Băiețașii se mutaseră pe plajă, în Orașul Zmeielor. Fetițele nu vorbeau cu ei, pentru că le invitaseră odată la pomul de Crăciun și, în loc de petrecerea promisă, le bătuseră cu bulgări de zăpadă.
După ce fetițele nu mai vorbiseră cu ei, băiețașii îl trimiseseră la ele pe Cuișor. Acesta se prefăcuse că preferă să trăiască în orașul fetițelor, dar noaptea făcea fel de fel de rele: le punea capcane fetițelor, spărgea geamuri, ba stricase și coșul de pe o casă.
Fetițele îi spuseră lui Habarnam că au și ele o mașină, dar e stricată și nu pot să o repare. Băiețașul promise că după ce vor ieși din spital Șurubel și Piuliță, o să le spună el ce au de făcut și vor repara mașina.
Într-un loc, Habarnam văzu pe jos niște baloane verzi uriașe, mai mari decât o casă. Uimit, află că erau pepeni, de la care fetițele beau numai siropul. Ideea de a cultiva pepeni fusese a unei fetițe foarte deștepte, numită Acadea.
Cei trei ajunseră la râul Pepenele, pe ale cărui maluri creșteau o mulțime de pepeni. Peste râu trecea un podeț, făcut chiar de fetițe. Când începură să treacă podețul, lui Habarnam i se făcu frică. Se tot apleca și se prindea cu mâinile de podeț, până când fetițele înțeleseră, îl luară de câte-o mână și îl trecură podețul.
În scurt timp ajunseră în fața spitalului, o casă albă cu acoperiș verde.

* * *

Urmează Aventurile lui Habarnam (15)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !