27 iulie 2018

UN YANKEU LA CURTEA REGELUI ARTHUR. Povestire pe scurt (1)

roman de MARK TWAIN

Cuvânt lămuritor


Naratorul întâlnește un om ciudat la castelul Warwick. Acesta era un vechi castel din secolul al XI-lea, din apropierea Londrei. În timp ce vizitează castelul, omul îi povestește multe despre cavaleri ca Launcelot, Galahad, Bedivere. Ei erau eroi ai romanelor cavalerești, de la curtea legendarului rege Arthur, aflată la Camelot. Pe măsură ce povestește, el capătă înfățișarea unui om foarte, foarte bătrân.
Vizitatorii ajung în fața unei cămăși de zale găurite de un glonț. Omul cel ciudat spune că a fost de față când s-a întâmplat. Adaugă și că el însuși fusese acela care o făcuse, apoi dispare.

Seara, naratorul citește în odaia lui de la han o carte. În ea sunt povestiri pe scurt ale celor mai vestite romane cavalerești. Citește despre isprăvile lui sir Launcelot al Lacului, care îi salvează viața lui sir Kay. Tocmai când lasă cartea din mână, apare în odaie străinul cel ciudat. Îl poftește să ia loc, îi oferă tutun și whisky, iar străinul îi povestește din viața lui.
Omul cel ciudat spune că este american, yankeu curat din Connecticut. Fusese armurier, știa să facă orice fel de armă și de mașinărie. În urma unei teribile lovituri la cap se trezise într-un loc frumos, la țară, pe o pajiște. Aici, un cavaler l-a provocat la luptă. Era îmbrăcat în armură, și se afla pe un cal ce purta și el armură și coif. Omul refuzase și atunci cavalerul l-a obligat să îl însoțească. Au ajuns la un oraș păzit de o fortăreață. Cavalerul i-a spus că orașul se numește Camelot.
Obosit, omul nu mai poate continua. Îi dă naratorului să citească povestea lui, pe care o scrisese pe un vechi pergament. De aici mai departe, cel care povestește este însuși yankeul cel ciudat.

* * *



Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

6 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !