27 iulie 2018

UN YANKEU LA CURTEA REGELUI ARTHUR. Povestire pe scurt (2)

roman de Mark Twain

Capitolul I Camelot

Cavalerul și yankeul întâlnesc pe drum o fetiță. Ea rămâne uimită când îl vede pe yankeu. Acesta nu înțelege de ce s-a mirat fetița la vederea lui și nu la vederea cavalerului în armură.

În oraș, el vede bordeie înconjurate de mici ogoare. Femeile și bărbații erau îmbrăcați cu cămăși din pânză de in groasă și încălțați cu opinci grosolane. Copiii umblau dezbrăcați. Cu toții se miră de el, fără a se mira deloc de cavaler, pe care îl salută cu plecăciuni.
Se mai află acolo și câteva case de piatră, dar fără ferestre. Străzile sunt înguste și pline de noroi. Peste tot umblă câini, copii și purcei.
Încet, încet, cei doi ajung la castelul din vârful dealului. Pătrund apoi în curtea castelului.

Capitolul II Curtea regelui Arthur

Socotind că se află la un ospiciu, yankeul vorbește cu vreo doi oameni. Ei se miră de vorbele lui. Îl îndrumă să vorbească cu un flăcău cu plete lungi și îmbrăcat în mătăsuri și dantele. Acesta îi spune că este paj și că s-a născut la începutul anului 513. Yankeul este foarte surprins. Întreabă unde se află și în ce an sunt. Se aflau la curtea regelui Arthur, în anul 528, ziua de 19 iunie.
Rațiunea nu îl lasă pe yankeu să creadă în călătoria prin timp și prin spațiu. Simțurile îi spun însă că este adevărată. Își amintește că la 21 iunie 528, ora 12 și 3 minute, ziua, avusese loc o eclipsă totală de soare. Avea de așteptat două zile ca să se convingă că a călătorit în timp. Până atunci îl roagă pe pajul Clarence să-l pună la curent cu ce se petreca pe acolo.
Clarence îi spune că stăpânul locului, deci și al lor, este sir Kay, frate de lapte cu regele Arthur. Acesta tocmai cina. La sfârșitul cinei, avea să-l aducă pe yankeu în fața regelui și cavalerilor. După aceea urma să-l trimită în temniță. Va sta acolo până când prietenii vor trimite bani pentru răscumpărare.
Abia primește yankeul această veste când este chemat la sir Kay. Clarence îl conduce într-o sală uriașă și aproape goală. La cele două capete ale sălii erau două galerii. Într-una se aflau muzicanții, în cealaltă - femei cu haine viu colorate. Pe pereți se aflau tapiserii uriașe ca și sala. Într-o parte era un cămin de asemenea uriaș. În mijlocul sălii se afla Masa Rotundă, la care ospătau regele și cavalerii săi. Beau vin din coarne de bou și mâncau carne și pâine. Aruncau oasele la câini, care se încăierau pentru ele. Se mai aflau acolo și încă vreo douăzeci de prizonieri.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

2 comentarii:

  1. Ma scuzat sunt in clasa a 6-a si ne.a dat rezumatul la yankeu si imi sunteti de folos, dar cu tot respectul aveti si cateva greseli.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Când spui cuiva că a greșit, spune-i și care sunt greșelile. Poate că greșești tu.
      2. Eu semnez articolele și comentariile. Corect ar fi să semnezi și tu. Bănuiesc că nu te cheamă ”Anonim”?!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !