9 iulie 2018

ȘCOALA ACUM 50 DE ANI. Povestire pe scurt.

POVESTIRE DE ION GHICA. 

În anul 1880 Ion Ghica publica ale sale ”Scrisori către Vasile Alecsandri”. Printre ele se afla ”Școala acum 50 de ani”, în care laudă felul în care se făcea carte cu jumătate de secol înaintea momentului în care a scris această epistolă (scrisoare), deci cam acum două sute de ani.


Scoala acum 50 de ani avea cursuri numai în limba greacă, iar marii boieri vorbeau între ei numai grecește. Totuși, la bisericile Udricani, Colțea, Sfântu Gheorghe, copiii învățau în limba română, chiar dacă literele pe care le învățau erau cele din alfabetul chirilic.
Dascălul Chiosea umbla cu nuiaua printre copii și îi plesnea dacă nu învățau cum se cuvine, fiindcă lui îi păsa dacă învață sau nu. El, ca si Chiriță, ca și Stan, nu era dintre aceia care așteaptă să treacă timpul și să vină recreația sau leafa. Din școlile lor ieșeau cărturari și funcționari. În școlile lor au învățat să scrie românește logofătul Greceanu, Văcăreștii, Anton Pann și alții.

Cel mai bine plătit dintre dascăli fusese dascălul Stan, care primea 20 de parale pe lună pentru fiecare copil și tain de mălai, fasole și lemne de la biserică. Acești dascăli erau săraci, nu primeau recompense și decorații, nici pensii, dar își făceau datoria cu sfințenie. Purtau în suflet limba română, citeau și scriau românește, scriau așa cum vorbeau.
După 50 de ani, fiecare vorbea altă limbă, fiecare socotea că România a început cu el și că fără el țara ar fi fost pierdută. Și străinii oploșiți pe la noi se făleau că ar fi făcut mult bine României, deși unul n-avusese decât un jurnal de mode, iar altul îi criticase pe creatorii români, socotind că știe românește mai bine decât ei.
Când a venit la București dascălul Lazăr (Gheorghe Lazăr, fondatorul primei școli cu predare în limba română din București, Școala de la Sfântul Sava), copiii de la școlile bisericilor și cei de la școala grecească s-au mutat cu toții la școala lui. Unii au devenit apoi profesori și înalți funcționari, alții au devenit cântăreți, alții - grămătici, vătafi de curte, stolnici.
Anton Pann și Nănescu erau cântăreți nelipsiți de la petrecerile tinerilor din lumea mare. Unghiurliu și Chiosea-fiul erau vestiți cântăreți ai bisericilor, chiar dacă, atunci când au descoperit operele lui Rossini și Mozart, mai introduceau câte o arie în repertoriul bisericesc. Acestor patru cântăreți li s-a alăturat tânărul Nicolae Filimon. Aspirant la preoție, bun cântăreț din gură, dar și la flaut, a ajuns și jurnalist la ziarul Naționalul, unde a scris numeroase cronici teatrale. Critica lui era binevoitoare, fără răutate, având scopul de a-i corecta pe artiști și de a forma gustul publicului. În același ziar a publicat, în foileton, impresii de călătorie sub titlul ”Trei luni în străinătate”, precum și nuvele și romanele ”Slujnicarii” și ”Ciocoii” (Ciocoii vechi și noi).
Romanul ”Ciocoii” a fost inspirat de fapte adevărate și personaje reale, pe care Filimon le cunoștea bine: Tudor Ciolănescu, vătaful de curte al banului Grigorie Băleanu, Gheorghiță Mațe-Goale de la Filipescu Buzatu, Neagu Chioftea al banului Constantin Bălăceanu, Stănică Găvan din curte de la Modroganu, Zamfir Ploscă de la Isac Rallet, Gheorghiță de la armașu Manu, Ilie Sgabercea de la Vulpe. Dar, spune Ion Ghica, cine vrea să-i cunoască, nu are decât să-i privească pe aceia care se plimbă călare sau în calești pe la Șosea.
Tot despre Nicolae Filimon, Ion Ghica povestește că îi plăcea să mănânce bine. Vorbea cu gura plină despre mâncare și se pricepea la gătit, mai ales la fript mielul. Era mereu vesel și plăcut și nu se cunoștea deloc că era grav bolnav, așa că naratorul a rămas uimit când a aflat de moartea scriitorului, pe care l-a socotit unul dintre luceferii literaturii române.

Sfârșitul povestirii pe scurt a povestirii ”Școala acum 50 de ani”

Sursa foto
Citește textul integral!

Despre școala de demult ai putea să mai citești:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !