31 iulie 2018

PRINȚUL CEL NEADEVĂRAT. Povestire pe scurt (1)

basm de WILHELM HAUFF





Un meșter croitor din Alexandria avea o calfă pe nume Labacan. Acesta lucra bine și era destul de harnic, dar avea adesea un fel ciudat de a se purta. Atunci oamenii spuneau că se poartă ca un om de neam.
Într-o zi, Selim, fratele sultanului, i-a trimis meșterului un veșmânt, ca să-i facă unele modificări. Meșterul i l-a dat lui Labacan. Calfa a îmbrăcat veșmântul, a luat puținii bani pe care îi avea și a părăsit orașul. Și-a cumpărat un cal bătrân și liniștit, pe care l-a numit Murva.

Un călăreț i s-a alăturat lui Labacan. I-a spus că se numește Omar și este nepotul lui Elfi-bey, pașa din Cairo. Trebuia să facă un lucru pe care unchiul său i-l ceruse înainte de a muri. Labacan nu i-a spus lui Omar cine este cu adevărat, a dat doar de înțeles că este de neam mare.
Cei doi și-au continuat drumul împreună. Omar i-a povestit lui Labacan că aflase de la Elfi-bey că este fiul unui stăpânitor puternic. Speriat de prevestirile unor cititori în stele, acesta îl trimisese la Elfi-bey. Numai în ziua în care va împlini douăzeci și doi de ani, adică peste patru zile, Omar trebuia să se afle lângă obeliscul El-Serujah, să le arate unor oameni aflați acolo hangerul primit de la Elfi-bey și să le spună că el este cel pe care îl caută. Oamenii urmau să îl ducă la tatăl său.
Cuprins de invidie, dar și plin de el, Labacan s-a gândit că el ar fi fost mai potrivit să fie fiul unui mare stăpânitor. Dimineață, înainte ca Omar să se trezească, i-a furat hangerul și calul și a pornit în grabă spre obeliscul El-Serujah.
În dimineața zilei hotărâte, Labacan a fost cuprins de remușcări pentru înșelăciunea pe care se pregătea să o înfăptuiască. Le-a alungat însă și, când un bătrân cu înfățișare de rege s-a apropiat de el, prințul cel neadevărat i-a întins hangerul, iar acesta l-a recunoscut drept fiu.

* * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !