baladă populară
Pintea Viteazul se afla la curtea bogătanului Stupul. Era argat, om la toate și era tare priceput. Stăpânul îl trimitea la câmp să are, apoi să taie lemne în pădure. În aceeași zi, îi poruncea să meargă seara să ducă la moară grâu și secară. Pintea răbda și făcea tot ce îi cerea stăpânul. El socotea că asta este soarta celui care este slugă.
Într-o zi, Pintea se afla la arat și plugul i-a sărit din brazdă. Stăpânul l-a lovit și l-a înjurat. Necăjit, Pintea a oprit boii și a înfipt biciul cu mânerul în brazdă. I-a spus stăpânului că îl va mai sluji atunci când codiriștea biciului va înfrunzi și va face mere.
Pintea Viteazul a plecat în codru, la haiduci. Haiducii frigeau berbeci și miei și beau vin, chiuind mulțumiți de viața de voinic. Vătaful lor le-a spus că se apropie vremea rea, așa că să plece din codru pe la casele părinților lor. Cei care nu aveau părinți, să meargă să se bage slugi până vine primăvara.
Așa au făcut voinicii, iar primăvara s-au adunat din nou în codru. Acum, căpetenie le era Pintea, căruia voinicii i-au făgăduit ascultare. Haiducii au început să prindă negustorii și să le ia banii. Despre asta s-a aflat la împărăție și domnii au pregătit o oaste mare, ca să-i omoare pe haiduci și să-l prindă pe Pintea.
Pintea nu s-a speriat și le-a spus oamenilor săi să se pregătească de luptă. Oastea a sosit și haiducii, conduși de neînfricatul Pintea, au ucis o mulțime de soldați. Atunci, domnii au promis o mie de galbeni celui care îl va aduce pe Pintea viu sau mort. Nu a îndrăznit nimeni să-l prindă pe Pintea, mai ales că era vrăjit de mic să nu-l ucidă nici glonțul, nici sabia.
În primăvara următoare haiducii s-au adunat din nou în pădure. Pe când se frigeau berbecii pentru cină, Pintea strigă către cei de pe lângă el să meargă cineva la Baia Mare, să aducă de acolo pâine, sare și vin. Unul dintre tovarășii lui i-a spus că se duce cu încă câțiva. A pus însă condiția să le spună ce anume i-ar fi putut aduce moartea. Pintea le-a spus că moartea îi putea fi adusă de trei fire de grâu sfânt și un glonte de argint care l-ar nimeri la subțioara stângă. Acolo îi stătea lui puterea.
Cum au ajuns în Baia Mare, haiducii au spart porțile curților domnești și s-au pus pe băut. Pandurii i-au prins și i-au legat. I-au amenințat că vor putrezi în lanțuri dacă nu spun cum poate fi omorât Pintea. Haiducii au și săvârșit trădarea: le-au spus cum poate fi ucis Pintea.
În timp ce își aștepta tovarășii, Pintea a adormit și a visat că i s-au rupt și sabia cea nouă și sabia cea veche. S-a trezit din somn și a pornit imediat către Baia Mare. Acolo l-au întâmpinat pandurii. Ei i-au cerut să se predea, altfel îl ucid cu trei fire de grâu sfânt și un glonte de argint.
Supărat de trădarea tovarășilor săi, Pintea a pornit să lupte cu pandurii. Și-a descărcat arma, apoi a scos sabia, întâi pe cea nouă, apoi pe cea veche, dar amândouă s-au rupt, ca în visul lui. Un pandur l-a nimerit în subțioara stângă cu glontele de argint.
Pintea Viteazul s-a prăvălit la pământ, strigând ca voinicii să nu-și mai spună secretele nimănui, căci și cel mai apropiat om poate fi un trădător. Apoi a cerut să-i taie cineva părul, să-l pună în poarta orașului în zilele de sărbătoare, ca să fie pomenit. Trei voinici i-au ascultat cuvântul și i-au tăiat părul. L-au pus în poartă ca să fie pomenit și în țara ungurească și în țara românească.
Sfârșitul povestirii pe scurt a baladei ”Pintea Viteazul”
Sursa foto
Citește textul întreg al baladei !
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
Super
RăspundețiȘtergereMultumesc!
Ștergere